Wikileaks

Dagens bild: Julian Assange måste göra rent i kattlådan – Och betala sin telefonräkning

Wikileaksprofilen Julian Assange har sedan 2012 bott i en lite större garderob på Equadors ambassad i London. Han misstänks för en våldtäkt i Sverige och han vågar inte åka till Sverige och en rättegång för han är rädd att han lämnas ut till USA. Och i USA ser man på Assange som en förrädare, en spion och annat otrevligt. Assange menar alltså att han skulle kunna få dödsstraff eller livstids fängelse i en amerikansk domstol. Att Sverige inte skulle lämna ut honom vågar han inte chansa på. Han åtnjuter också politisk asyl i Equador men han kommer ingenstans utan får fortsätta sitt liv boendes i en garderob och med sin katt. Att de är trötta på att ha Assange på ambassaden, ja det är ett faktum. De vill att han rengör sin katts låda och betalar telefonräkningen själv. Inga svåra krav direkt, eller hur. Så Wikileaksprofilen får nog vara beredd på att få leva resten av sitt liv i en equadoriansk garderob. Åka till Sverige på rättegång och rentvå sitt namn? Nej, det vågar han inte.

I en intervju med ecuadorianska medier säger Moreno att Assange har brutit mot reglerna upprepade gånger. Han konstaterar att australiern inte har rätt att ”hacka privata konton eller telefoner” eller att lägga sig i politiska frågor i andra länder, särskilt inte i länder med goda relationer till Ecuador.

Julian Assange fick politisk asyl i Ecuador 2012, då han misstänktes för bland annat våldtäkt i Sverige. Han har bott på landets ambassad i London sedan dess, på senare tid av rädsla för att bli utlämnad till USA. Assange fick asyl i Ecuador av den tidigare presidenten Rafael Correa. Lenín Moreno har sedan han tillträdde kallat Assange för en oönskad gäst.

I höstas infördes nya regler för hans vistelse, bland annat att han skulle avstå från politisk aktivitet, men också att han skulle betala sina egna telefonräkningar och städa efter sin katt.

Svenska Dagbladet

Annonser