Okategoriserade

Skötare läste personers journaler – Spred sedan informationen på sociala medier

640@60

En anställd timvikarie inom psykiatrin i Region Skåne har läst flera personers journaler, trots att de inte hade någon anlnytning till honom, och sedan alltså spridit informationen på olika sociala medier och det är inte klokt som det har gått till.

Det var i maj förra året som dataintrånget uppdagades. En anställd vid Region Skåne ska då tagit sig in i flera patienters journaler vid Kvinnokliniken. Medarbetaren var vid tillfället anställd som timvikarie vid psykiatrin i Region Skåne. – Vid nyanställningar är vi väldigt tydliga med sekretessreglerna, att det inte är tillåtet att vara inne patientjournaler till patienter man inte har någon vårdrelation med, säger Sophia Eberhard. – Det har varit en aktiv åtgärd, medarbetaren har knappat in personnummer och sökt efter patientjournalerna.

Sparka, tig och glöm! Att det ska vara så lätt att komma över folks journaler, ja det är ju i det närmaste obehagligt alltså!

Expressen

Annonser