Brott

Elin Krantz mördare vill bli förflyttad till Etiopiskt fängelse

elinkrantz

Elin Krantz och mördaren Ephrem Yohannes på bild

Ephrem Yohannes dömdes för nio år sedan för mordet på Elin Krantz till sexton års fängelse. Han är idag inte alls nöjd med sin vistelse inom kriminalvården, han sitter för närvarande på Salbergaanstalten, utan han har skrivit och ansökt om att få sitta av resterande tid i sitt forna hemland Etiopien. Regeringen vägrar dock.

elinkrantz2

Efter en utekväll på stan i september 2010 somnade Elin Krantz, 27, till på spårvagnen på vägen hem. När hon vaknade klev hon av vid fel hållplats i Länsmansgården. Det gjorde också den då 22-årige Ephrem Yohannes. Han följde efter och dödade henne. Året efter dömdes han till 16 års fängelse och utvisning för mord och försök till våldtäkt. Den etiopiske medborgare Ephrem Yohannes hade vid tiden för mordet ett permanent uppehållstillstånd. Sedan november 2011 avtjänar han straffet på Salbergaanstalten i Sala. Men nu vill han bli förflyttad till hemlandet. Det framgår av en begäran som GT tagit del av och som Metro tidigare uppmärksammat. ”Jag begär en omedelbar förflyttning”, skriver mördaren bland annat. Han skriver också: ”Jag vill förflyttas till ett Etiopiskt fängelse så snabbt som möjligt”. I brevet hävdar Ephrem Yohannes att han blivit utsatt för kränkande behandling och att hans mänskliga rättigheter kränks innanför fängelsets murar. Han skriver att han varit i kontakt med Etiopiens ambassad i frågan. Han avslutar brevet med att skriva ”Tack och Gud välsigne er”. Men regeringen nobbar hans begäran, enligt Metro. Anledningen är att det inte finns någon överenskommelse länderna emellan. Det finns ändå en liten möjlighet till överföring om det föreligger ”synnerliga skäl”. Men några sådana är det inte tal om här, enligt beslutet. ”Regeringen finner att omständigheterna i ärendet inte är sådana att det föreligger synnerliga skäl för att förordna att verkställigheten av påföljden ska anförtros åt myndigheten i Etiopien”, står det i beslutet som Metro hänvisar till.

Mänskliga rättigheter? Elin Krantz då? Hade hon inga mänskliga rättigheter, eller?

Expressen

Annonser