Jihadism

Jihadistproblem i spanska Katalonien

Thirteen Dead And Dozens Injured As Van Hits Crowds in Barcelona's Las Ramblas Area

Polisen säger att jihadisterna är kända för att ha begått minst 369 rån och stölder i och runt Barcelona. Utöver stöld försörjde sig cellmedlemmarna genom droghandel och dokumentförfalskning. ”Det råder inte mycket tvivel om att den självstyrande regionen Katalonien har blivit en viktig bas för terroristaktivitet. De spanska myndigheterna säger till oss att de har fruktat hotet från dessa söndersmulade invandrarsamhällen som är benägna att radikaliseras, men att de har mycket lite information och få möjligheter att penetrera dessa grupper.” – Amerikanskt diplomatiskt meddelande, den 2 oktober 2007.

”De salafistiska religiösa centrumen som upptäckts i Katalonen motsätter sig all läsning av Koranen som inte är den mest rigorösa… och på samma gång kräver man en ‘rensning’ av muslimska troende från utländskt inflytande… Detta religiösa ingripande resulterar i… förbud, särskilt för kvinnliga tonåringar, från att gå i skolor med manliga elever. Detta är ett allvarligt brott mot värderingarna om individuell frihet som garanteras av Europas lagar.” – Underrättelserapport som läckts till den katalanska nyhetstidningen La Vanguardia.

Södra Europa med Spanien, Frankrike, Italien, Grekland och Turkiet är de länder jag tror kommer få de största problemen med extremism, terrorism och jihadism. Jag tror det på något sätt är lättare för dessa individer att verka där. De har haft en samhällsstruktur med terrorism, som ex. Action Direct, Röda Brigaderna och ETA. Detta tror jag innebär att någon ur dessa fraktioner hjälper och vägleder jihadisterna.

Polisen i den nordöstra spanska regionen Katalonien grep 18 medlemmar i en jihadistcell som planerade en attack i Barcelona – och sedan släppte de alla utom tre. Gripandena har riktat ny uppmärksamhet mot det fortsatta problemet med radikal islamism i Katalonien, där det finns en av de största muslimska befolkningarna per capita i Europa. Cellen – som består av individer från Algeriet, Egypten, Irak, Libanon, Libyen och Marocko – upplöstes den 15 januari, när över hundra poliser gjorde räder mot fyra fastigheter i Barcelona och den katalanska staden Igualada. Gripandena var en del av en årslång antiterrorutredning som kallas för ”Operation Alexandra”, sjösatt i maj 2017 efter att polisen mottog ett tips om att lokala jihadister planerade en attack. Den katalanska polisen, känd som Mossos d’Esquadra, sa att cellen inkluderade fem ringledare som befann sig i en ”avancerad process av radikalisering med målet att gå till angrepp”. Cellen levde efter Islamiska statens ”dogmatiska principer” och var ”betydande konsumenter” av jihadistisk propaganda.

Mer på Gatestone Institute

Annonser