Okategoriserade

Finske backhoppningsikonen Matti Nykönen död – Blev bara 55-år

nykönendöd

Fyrfaldige OS-medaljören Matti Nykänen är död, uppger flera finländska medier. Den finländske legendaren blev 55 år gammal. – Jag har själv precis hört om detta, säger mamman Vieno Nykänen till finska tidningen Iltalehti.

Matti Nykönens liv kantades av skandaler, alkoholmissbruk och kriminalitet. På måndagsmorgonen rapporterar flera finska tidningar om hans död, efter att Seiska varit först med beskedet.

– Jag har själv precis hört om detta, så jag kan tyvärr inte säga mer, säger mamman Vieno Nykänen till finska tidningen Iltalehti.  Vid sidan av framgången präglades Matti Nykänens liv av skandaler.

Han har flera gånger dömts för misshandel, bland annat för att ha misshandlat sin ex-fru Mervi Tapola – och 2004 dömdes han till över två års fängelse efter han knivhuggit en granne.

För Ilta Sanomat har han berättat om sitt missbruk av alkohol och tabletter. – Jag var som en liten mus, som inte vågade lita på någon. Jag mådde illa och botade ångesten med sprit.

Men det var inte bara missbruk av sprit. Jag käkade också en påse med piller dagligen. Jag levde i ett liv utanför verkligheten, berättade han. Matti  Nykänen gifte sig sex gånger med fem olika fruar. 2006 dramatiserades han liv i filmen ”Matti”.

Vila i frid Matti Nykönen

Expressen