Brott

Sveriges mest jagade person – Amim Boali, 22, söks för Juldagsmordet i Malmö

amimboali

Mannen på bilden visar Amim Boali, 22, med härkomst från Algeriet. Han är efterlyst för det brutala juldagsmordet som hände flörra året i Malmö. Han är även internationellt efterlyst och polisen prioriterar verkligen jakten på Amim Boali. Kall juldagskväll på Västanforsgatan i Malmö. I en föreningslokal, utpekad som svartklubb, sitter en grupp män.

De spelar kort, dricker energidryck, röker vattenpipa. Runt 15 personer har samlats när kvällen tar en dramatisk vändning. Klockan är runt 20:00  när en beväpnad och maskerad man stormar in i lokalen med ett klädesplagg runt sitt ansikte.

Han skjuter vilt. Någon träffas i benet, en annan i handen. Den främsta måltavlan för mannens skott är dock en 26-årig man som får svåra skottskador. Han lever när polis och ambulans kommer till platsen men avlider kort senare.

Fyra månader senare, i mitten april, har polisen fått upp ett hett spår och häktningsförhandlingar hålls i Malmö tingsrätt mot två män – 22-åringarna Wael Ben Abdullah och Amim Boali. Men båda är då försvunna. De häktas i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkta för mordet.

Expressen kan nu avslöja att en av männen – Amim Boali – inom kort blir en av två personer som Sverige sätter upp på en ny högprioriterad lista över Europas mest eftersökta personer. Den nya listan kallas ”Europes most wanted fugitives” och ska fokusera på de 56 personer i hela Europa som är mest prioriterade att gripa.

Bakom listan, som lanseras inom kort, står Europol och de så kallade FAST-grupperna som finns hos polisen i varje EU-land och är specialiserad på att spåra internationellt efterlysta personer. Bo Lundqvist, kriminalkommissarie i Malmö som utreder juldagsmordet, bekräftar att Amim Boali ska upp på Europa-listan.

– Varje land får ju bara sätta upp två personer och för vår del blir det Boali. Att han hamnar på denna lista betyder att han är väldigt högt prioriterad att få tag på. Bo Lundqvist välkomnar initiativet med den nya Europa-listan och hoppas att Boali kan gripas när hela Europas polisiära strålkastarljus nu vänds mot Boali och juldagsmordet i Malmö. – Vad gäller Boali är det helt okänt var han finns. Vi tappar spåret i Tyskland nån dag efter brottet. Sen är det okänt.

Expressen

 

Annonser