Innovation

Sverige rasar på topplistan – Världens främsta innovationsländer

svenskfana

Sverige tappar alltså fem placeringar på Bloombergs topp 10-lista. Från en andra plats i fjol till sju i år. Bäst i Norden blir Finland. Grattis säger vi då till Finland. Bloombergs topplista den är viktig och betydelsefull, så det är stor besvikelse att Sverige dalat, men som med allt annat i Sverige just nu så kajkar det mesta sig. Märkligt egentligen.

Länderna rangordnas bland annat efter forskning och utveckling, produktivitet, högteknologi, högre utbildning och patent. Precis som i fjol, och sex av de sju år Bloomberg utfört mätningen, ligger Sydkorea på första plats följt av Tyskland och Finland.

Tyskland steg till en andra från fjärde plats men var nära att slå Sydkorea tack vare landets produktivitet och forsknings- och utvecklingsarbete vid storföretag som Volkswagen, Bosch och Daimler.

Trean Finland klättrar upp fyra placeringar och blir därmed det mest innovativa landet i Norden. Norge hamnar på plats 17 och Danmark precis utanför topp tio.

Förra året nådde USA inte topplistan överhuvudtaget men är i år tillbaka på en åttonde plats. Världens största ekonomi Kina finns på plats 16 – när det gäller patent ligger dock landet tvåa.

Topplistan leds av Sydkorea.

Samhällsnytt