Islam

Har Nederländerna ett problem?

Nederländerna med sina berömda floder, ölsorter och arkitektur har problem. Det uppskattas att 140 moskéer i Nederländerna har kopplingar med Direktoratet för religiösa frågor i Turkiet (Diyanet). En predikan i staden Hoorn handlade om jihad och martyrskap: ”Den som dör för Allahs ära, kalla honom aldrig död utan levande.”

Nederländerna har utsatts för flera försök till jihadistiska terrorattacker under de senaste månaderna. I slutet av september grep polisen sju misstänkta jihadistterrorister som planerade en stor attack där, inklusive en attack mot ett stort evenemang – polisen avslöjade inte var – med automatvapen och en bilbomb. Tidigare i september knivhögg en afghansk man, som hade ett ”terroristmotiv” enligt holländska tjänstemän, två amerikaner på en tågstation i Amsterdam. ”Det är uppenbart av hans uttalanden att han anser att profeten Muhammed, Koranen, islam och Allah ofta förolämpas i Nederländerna”, sadeåklagarna. I augusti blev en annan man skjuten och gripen i en matbutik i staden Naaldwijk, där han viftade med en kniv mot folk medan han skrek ”Allahu Akbar”.

Gatestone Institute

Annonser