Okategoriserade

Varför är så många terrorister från just Uzbekistan?

terrorister

Bild: Häktade för att ha planerat terrordåd i Sverige, alla tre är från Uzbekistan

Terrordåden i Istanbul, Sankt Petersburg och Stockholm har åtminstone en sak gemensam. I samtliga fall verkar gärningsmännen ha rötter i Uzbekistan. Det reser frågan varför?

uzbekistan

Bild: Uzbekistans flagga

Tjetjenien, Dagestan, Nordossetien och Ingusjien är fyra delrepubliker i Ryssland varifrån många terrorister härstammar, och de är alltså fruktade. Uzbekistan som är ett eget land, och alltså ingen delrepublik i Ryssland, har fostrat och fostrar fortfarande terrorister och mycket av det pga hopplöshet, extremism och fattigdom. Många ser extremismen som både en väg in i något bra, men också som ett acceptabelt slut på ett hopplöshetens liv.

nordossetiensflagga

Bild: Nordossetiens flagga

Det då de är extremister med ett kraftigt glödande hat mot alla oss i väst, och i princip mot allt som inte är som de vill att saker och ting ska vara.

tjetjenienflagga

Bild: Tjetjeniens flagga

Islam, radikalisering, extremism, krig, jihadism och väpnade konflikter är några av nyckelorden här. Tjetjenien har genomgått två renodlade krig mot Ryssland och separatisterna har i de krigen visat upp en grymhet och en extrem brutalitet av sällan skådat slag och speciellt mot ryska krigsfångar.

dagestanflagga

Bild: Dagestans flagga

Islam är något som är stenhårt i dessa ryska delrepubliker, och de vill ha sharialagar att gå efter. Ja, och så vill de naturligtvis inte ha något som helst med Ryssland att göra.

ingusjien

Bild: Ingusjiens flagga

Redan i år har åtminstone tre terrorattacker utförts av män från Uzbekistan. Den mest förödande attacken utfördes i ett metrotåg i Sankt Petersburg den tredje april, då dödades femton personer. Bara några dagar senare körde en uzbekisk man in en lastbil bland fotgängare på Drottninggatan i Stockholm och dödade fem människor.

Och den sista oktober hände det igen. Nu på en cykelväg i New York där en uzbekisk man körde över människor. Åtta personer dödades. Det finns tre viktiga orsaker till att just uzbeker utför terrordåd. 1 Fattigdom. 2. Extremism. 3. Hopplöshet. Uzbekistan är en mycket hårt styrd diktatur.

Landet var en del av Sovjetunionen och blev självständigt 1991. Då valdes Islam Karimov till president. Då han dog 2016 valdes den dåvarande premiärministern Sjavkat Mirzijojev till president. Han har fortsatt att styra landet lika hårt som sin företrädare.

Karimov styrde med järnhand och tillät ingen opposition. Såväl politiker, medborgaraktivister som journalister fängslades systematiskt och dömdes ofta till långa fängelsestraff. Fängelserna i Uzbekistan är kända för tortyr och många fångar dödas.

Under en stor demonstration 2005 sköt militären hundratals civila i staden Andijan i Fergana-dalen. Människorna protesterade mot att priset på bröd hade stigit kraftigt. Händelsen blev för många det yttersta beviset på att medborgarna är hjälplösa inför statsmakten. Efter det uppstod det många nya, slutna islamistiska rörelser inom landet.

En åtgärd som jag tycker borde införas är att individer från dessa delrepubliker och från Uzbekistan inte släpps in i landet, det spelar ingen roll vad de säger eller vad de gör utan det är bara att vända i hallen och bättre tur på nästa anhalt. Risken att det kommer in presumtiva terrorister och massmördare in i Sverige, den risken måste minimeras och då med ett totalstopp från dessa regioner.

Vi måste ju tänka på vår egen befolkning, eller hur? När man läser om de uzbeker som nu sitter häktade, ja då blir man ju kraftigt mörkrädd! Men också jävligt förbannad! Här har vi godtroget släppt in dessa personer in i vårt Sverige och det för att hjälpa och visa oss godhjärtade och den generositet som en gång i tiden var världsberömd.

Och då finns det alltså personer som dessa häktade uzbeker som med ett glödgat hat mot oss, vår religion, våra värderingar, våra traditioner och vårt sätt att leva planerar massmord! Var det alltså tacken för generositeten? Dessa häktade uzbekiska bastarder ska dömas till livstids fängelse och sitta inspärrade så pass länge så att vägen ut ur fängelset blir i svarta liksäckar.

Inget annat är acceptabelt, och det absolut bästa vore ju om de skickades tillbaka till Uzbekistan och man då har fått garantier på att de ska sitta i fängelset tills den dagen då de dör – en efter en! Billigt, smidigt och ett kännbart straff då fängelserna i Uzbekistan är ökända som riktiga helvetesanstalter där mord, våldtäkter och att sova i skift pga överbelastningen är några av ingredienserna.

Vilket betyder trettio fångar i en cell för tio fångar. Det skulle säkerligen också fungera lite som avskräckande för en del att bara tänka tanken. Hur som helst så är det ju en fruktansvärd värld vi lever i, alltså när det sitter folk som fått all möjlig hjälp från oss i Sverige, och sen planerar att spränga oss i luften. Med kvinnor och barn, vilket visar att dessa bastarder inte bryr sig ett smack om oss svenskar och västerlänningar. Usch, jag blir smått illamående av detta.

Aftonbladet

Svenska Yle