Hemlösheten

Hemlösa i Malmö tvingas bort från härbärge efter nyårsafton

uteliggare.jpeg

Bild: Skammens Sverige

På nyårsafton slår Stadsmissionen igen dörrarna för nattjouren i Malmö. Samtidigt ökar hemlösheten – men den grupp som ökar mest drabbas hårdast av nedläggningen. – Jag har svårt att se att alla som behöver får tak över huvudet.

Det är det som oroar mig, säger Jenny Persson, vårdare på Stadsmissionen. Det råder en tryckt stämning på Stadsmissionens nattjour inför natten till nyårsafton. Det är den sista natten som härbärget håller öppet för stadens hemlösa – efter 18 år som verksamhet.

– Gästerna är märkbart oroliga i kväll och det är vemodigt för personalen som inte kommer få jobba kvar efter så lång tid, säger Jenny Persson, vårdare på nattjouren. Beslutet fattades av Stadsmissionen sedan Malmö stad valde att dra ned på antalet platser från 25 till 14.

Dessutom medför de nya villkoren bland annat att endast personer med psykisk ohälsa och missbruksproblem får komma till nattjouren och att inga platser får erbjudas kvinnor. – Det kommer att bli tuffare.

Den gruppen människor som kommunen väljer att inte hjälpa är de som lider av så kallad strukturell hemlöshet. De får ingen hjälp, säger Jenny Persson.

Det är ju helt sinnessjukt alltså, vad är Sverige för slags land egentligen? Vi måste väl ta hand om de utsatta som behöver hjälp? Vi lägger ner miljarder på nyanlända men tar inte hand om våra egna längre, fy fan!

Kvällsposten

Annonser