Okategoriserade

Vellinge kommun förbjuder tiggeri – Fler kommuner kommer att göra det samma efter en dom i HFG

vellingeförbjudertiggeri

Vellionge kommun har som första kommun i landet, via en dom i HFD, förbjudit tiggeri. Man tror att många kommuner kommer göra likadant som Vellinge gjort. Nu finns det en dom som säger ok till att förbjuda tiggeriet.

Högsta förvaltnings domstolens (HFD) ger Vellinge kommun grönt ljus för ett tiggeriförbud. Beslutet gör det möjligt för fler kommuner att införa ett förbud. Men det är inte givet att det alltid går att införa ett lokalt förbud, enligt Rickard Dunker, doktorand i offentlig rätt vid Stockholms universitet.  – Även om HFD kommit fram till tiggeri är en företeelse som går att reglera genom lokala ordningsföreskrifter så är det inte säkert att det behövs ett förbud och det måste alltid prövas om det behövs och var i kommunen det behövs. Ett viktigt konstaterande i HFD:s dom är att man inte kan förbjuda tiggeri i hela kommunen, säger han.

Tiggarna som finns i så gott som alla svenska städer har på ett olustigt vis nu blivit en del av stadsbilden. Och när man är ute och handlar så tänker man knappt på att de sitter där utan man är så van vid dem. Att dessa tiggare är en del i organiserad brottslighet, som längst ut i trådarna har sådant otrevligt som ex. den italienska maffian, ja det tänker man ju inte på och inte alla dem som skänker pengar till dem.

Ordningslagen lägger egentligen inte hinder i vägen för att reglerna någonting i lokala föreskrifter så länge det inte är reglerat på annat sätt, enligt Rickard Dunker. – Så jag är inte förvånad över HFD slutbedömning. Däremot över att det gick så långt. Jag tyckte det var uppenbart att det här är något som kommunerna kan reglera utifrån ordningslagen som den är skriven i dag, säger han. Det finns fördelar med att låta kommunerna besluta kring den här typen av beslut eftersom att de kan ta hänsyn till lokala förhållanden själva få avgöra om regeln behövs eller inte, enligt Dunker.

Jag skuller gissa att de är helt borta från gator och torg inom två år, det då de begriper att det inte är lönt då de bara blir bortplockade av väktare och poliser. Det blir väl dags då att återvända till Bulgarien, Rumänien och de andra länderna som de kommer ifrån.

Metro

Metro – Vellinge förbjuder tiggeri. Detta har hänt.

 

Annonser

2 svar »