Flyktingkrisen

Danmark utvisar tusen somalier – Återkallar deras uppehållstillstånd

somaliakarta

Danmark tar i med hårdhandskarna och återkallar uppehållstillstånden för tusen somalier. Danmark anser att det är hög tid att återvända och hjälpas åt att bygga upp sitt eget land. Förhoppningsvis tar sig Sverige och dess myndigheter en extra koll på detta och gör det samma. Men att det blir så, ja det tror jag ju tyvärr inte.

Nära tusen somalier har förlorat sina uppehållstillstånd i Danmark, enligt DR. Danska utlämningsverket började granska gruppens uppehållstillstånd i början av 2017, och sedan dess har 516 personer förlorat sin flyktingstatus, samt 412 personer som fått uppehållstillstånd för familjeåterförening. Anledningen till granskningen av somaliska uppehållstillstånd är att danska myndigheter anser att Somalia i nuläget är tillräckligt säkert för att tidigare flyktingar ska kunna återvända. Att somalierna ska återvända är också avsikten, enligt  invandringsminister Inger Støjberg från det liberala partiet Venstre. –  Om du inte längre behöver vårt skydd och ditt liv och hälsa inte längre är i fara i ditt hemland måste du naturligtvis återvända hem och bygga upp det land du kom ifrån, säger Støjberg.

Alltså, det pågår inget regelrätt krig eller en massa klanstrider längre i Somalia så då är det väl bara dags att resa hem, det bästa i allt detta är ju att somalier bäst platsar i just – Somalia. EU kan ju erbjuda hjälp att få dem att bygga upp det som är raserat och bygga en välfungerande infrastruktur. Det vore ju bättre än att hela befolkningen flyr landet.

De migranter som frivilligt beslutar sig för att lämna Danmark har möjlighet att få ett ekonomiskt repatrieringsstöd på 140 000 danska kronor per vuxen och 42 000 kronor per barn. Trots det har enbart 32 personer valt att frivilligt återvända till Somalia i år. Motsvarande antal för 2017 är 42 personer. Biståndsorganisationen Danska flyktingrådet är emellertid kritiska till danska myndigheters bedömning av säkerhetssituationen i Somalia. – Det finns platser i Somalia, som är tillräckligt säkra för att återvända till om man hör till en släkt. Men det finns många andra ställen där det är väldigt osäkert att återvända. Särskilt om du kommer som en främling utan släkt, och kan ha varit i Danmark i många år, säger flyktingrådets generalsekreterare Christian Friis Bach.

Danmark är som vanligt först med åtgärder. Danmark har ju också förbjudit burka och liknande på offentliga platser vilket visar att danskarna får mer positivt gjort än Sverige.

Nyheter Idag

Annonser

2 svar »