Brott

Skarp kritik mot HVB-hem i Vänersborg – Vilka är de som egentligen bor på HVB-hem?

kritikmothvbhemvänersborg

HVB-hem är en ganska intressant boendeform och att den boendeformen används till en mängd helt olika verksamheter, det står klart då man läser om HVB-hem. Många tror att det bara är asylsökanden som bor i den boendeformen vilket är helt fel.

Den används till handikappade personer, kriminella som är i slutfasen av sitt straff, psykiskt störda personer som är placerad på HVB-hem som en del av utslussningen från deras rättspsykiatriska klinik, ADHD-personer, Asperger-personer och ungdomar som är på glid in i kriminalitet och missbruk av droger.

Så det används väldigt varierande.

”Det är något fel på honom”, sa en i personalen om en pojke på HVB-hemmet, så att barnet hörde det. IVO riktar skarp kritik mot boendet i Vänersborg, där man menar att barnen inte kan känna sig trygga.

Personalen visar inte barnen respekt och lyssnar inte på dem, skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter sin granskning av boendet. Under inspektionen hörde man två personer ur personalen diskutera ett av barnen.

– Jag blev galen, han kan inte titta upp en minut för att ta emot information, sa den ena. – Han är avtrubbad. Han är mobilberoende. Det är något fel på honom, svarade den andra. Vid tillfället var pojken inom hörhåll.

Verksamhetschefen ska ha sagt att ”personalen kan ha en viss jargong” och att dörren borde ha varit stängd. Middagen på hemmet serverades klockan 17. Ingen i personalen ska ha informerat barnen om att maten blivit klar.

Enligt IVO får barnen höra av personalen att de inte sköter sig när de kritiserar något på boendet. Verksamhetschefen säger å sin sida att man har regelbundna husmöten med barnen, men att de ofta ”utvecklas till gnällmöten”.

Föreståndaren på boendet uppger för IVO att barnen känner sig trygga med varandra och med personalen. IVO kommer att göra en ny kontroll för att följa upp situationen på HVB-hemmet.

På HVB-hem ska det anställas kunnig och utbildad personal, och det ska inte vara någon slags uppsamlingsplats för arbetslösa personer! Personer som börjar jobba på hemmet utan någon enda erfarenhet eller ens en utbildning.

Då kan det bli helt fel och gå riktigt galet. Det har alltså hänt att personer som kommit i bråk senare mördar antagonisten. Det var till och med ett dubbelmord för cirka 10 år sedan på ett av alla hemmen, och där en i personalen gick runt och knivskar och knivhögg två unga flickor till döds.

Flickorna var alltså placerade och  inneboende på hemmet. Mördaren dömdes senare till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivnings-prövning. Han har ännu inte kommit ut i friheten utan häckar på St. Sigfrieds sjukhus i Växjö, och han lär nog få det svårt att komma ut överhuvudtaget, och det pga att han ses som svårt psykiskt störd.

Så det kan gå illa på HVB-hem om inte personalen är gjorda för att arbeta på det viset man gör på de olika hemmen.

Nu är ju det det värsta som någonsin hänt men vanlig problematik kan uppstå, och personalen måste veta hur och varför man ska reagera på ett särskilt sätt. Så HVB-hem kan användas till det mesta.

Ex. ensamkommande är placerade på olika HVB-hem runt om i Sverige.

SVT

Annonser

1 svar »