Brott

Bedragarna, vilka är dem? – Ljungbybedragaren, Cancer och fyrverkerier

bedragarna

Bild: Polisens bild på en av bedragarna

Han klär sig i dyra märkeskläder, bjuder på fest och går på casino. Han kan förvandla sig till döende italiensk modedesigner, vingårdsägare och tysk bankir. De han möter förlorar allt de äger. Anders Karlsson har tjänat ihop mycket pengar under en karriär som diplomat i Afrika.

Han äger dessutom en före detta prästgård i södra Småland som, tillsammans med skog och mark, är värd flera miljoner. Men han lever ett ensamt liv som pensionär. När Anders träffar den homosexuella italienske modedesignern Leonardo på nätet blir han inbjuden till spektakulära fester, utlandsresor, sprit och stora mängder tårtor.

Och så kommer Leonardo med ett erbjudande som inte går att tacka nej till: Att ta över en vingård i Milano som är värd nästan 80 miljoner kronor. Men det är bråttom, Leonardo är döende i cancer och arvet kan gå förlorat.

Usch vilka svin, lura hederliga människor på det viset och påstå han har cancer, det är ju ett slag under bältet och så tabu att jag inte trodde någon sol och vårare kör med det men detta as gör alltså det.

Det är att sjunksa lågt, riktigt lågt och här har han nog också fått lite kärlek till bedragaren vilket gör det ännu vidrigare som han går till väga alltså.

Vi hoppar lite framåt i tiden, och bedragaren sitter nu häktad misstänkt för ett flertal bedrägerier och till häktespersonalen säger kraken att han lider av klaustrofobi – svår cellskräck. Om han skulle må för dåligt kan det bli aktuellt att flytta honom till en vårdinstitution istället.

Se där, nu ska han lura häktespersonalen, hur fan kan de enbart lyssna till gummiryggen? – Jag har inga uppgifter om att han skulle må dåligt nu, men om han gör det kan han flyttas till en låst vårdinstitution istället, säger kammaråklagare Tommy Sköld till tidningen.

Det är tidningen Smålänningen som har tillgång till 30-åringens läkarintyg som är skrivits av en överläkare och specialist i psykiatri i Ljungby. I intyget kan man bland annat läsa att mannen lider av så svår klaustrofobi och att han tidigare inte kunnat bli aktuell för psykiatrisk slutenvård.

bedragarenfrånljungby

Denna 30-åriga Ljungbybo är nog bland de värsta bedragare jag hört talas om, han lever hela sitt liv i en enorm lögn och när allt faller ihop och rasar över honom så sitter han där med ett läkarintyg att han lider av savår cellskräck! Jizzes alltså, vilken kille!

Mannen greps i förra veckan tillsammans med sin fru och svärmor och är misstänkt för att ha lurat till sig miljonbelopp från personer i Ljungbyområdet. 30-åringen är sedan tidigare dömd för grovt bedrägeri men har överklagat domen och ännu inte avtjänat straffet.

Enligt Smålänningen så ställdes rättegången i tingsrätten in vid ett tillfälle på grund av att mannen inte mådde bra enligt ett läkarintyg från samma Ljungbyläkare. Förhandlingarna i Hovrätten, efter att han överklagat fängelsedomen, har också skjutits på framtiden för att han mått för dåligt.

– Läkarintyget har inte varit något hinder i min bedömning att mannen ska frihetsberövas. Men jag vill inte kommentera vad som står i läkarintyget, säger Tommy Sköld till Smålänningen.

Senare dömdes bedragaren av tingsrätten i Växjö till sex års fängelse, en hård men bra dom.  Och som om det inte vore nog så döms han till ytterligare två års fängelse för grovt bedrägeri. Skadeståndet blir på vansinniga 9.5 miljoner kronor och då har han ju att göra med att arbeta av den skulden på 6-8 år i finkan.

30-åringen dömdes redan i september 2016 till sex års fängelse för att ha lurat både Försäkringskassan och sex privatpersoner på drygt åtta miljoner kronor. Mannen överklagade domen och släpptes fri i väntan på att målet skulle tas upp i hovrätten. Under tiden hann mannen att utföra bedrägerier mot ytterligare tre personer, enligt åtalet. Han har ännu inte avtjänat sitt första fängelsestraff.

Anders 71-år ett av bedragarens offer: Ljungbybedragaren lurade den tidigare diplomaten Anders Karlsson på 6,1 miljoner kronor. Trots att bedragaren dömdes till fängelse i sex år fick han vara på fri fot i nästan ett år – under den tiden lurade han ytterligare personer på miljonbelopp, vilket P1 Dokumentär nu berättar om.

– Under den perioden begick han nya brott som var ännu större än de han begått mot mig, men polisen och myndigheterna lät honom härja fritt. Det är inte försvarligt, säger Anders Karlsson.

Vilken vansinnig härva med lögner, svek och brottslighet. En sådan person får ta och se upp lite då det kan finnas någon som han lurat som är en sk. ”fel gubbe”, att lura alltså. Dessa brukar inte gapa och hålla på utan de inväntar bara det rätta tillfället och sen slår de till. Då skulle denna storbedragare önskat han fortfarande vore inlåst för hämnden är som bekant ljuv!

Aftonbladet

Smålänningen

Sveriges Radio

 

Annonser