Afghanerna

Unga afghaner – Ny hemlös grupp i Västerås

marockanska-gatubarn-53424234

Bild: Temabild

Den så kallade gymnasielagen som inte är en lag utan ändringar i flera olika lagstiftningar har gett vissa unga asylsökande eller de med avslagsbeslut möjlighet att söka tillfälligt uppehållstillstånd för studier.

Men flera står just nu utan möjlighet till pengar och tak över huvudet, varnar frivilligorganisationer i Västerås som Svenska kyrkan och Stadsmissionen. Västerås tillhör de kommuner som försökt lösa situationen för de som omfattas av gymnasielagen men det finns inget som tvingar alla Sveriges kommuner att göra samma sak som Västerås.

– De flesta av de hemlösa unga har Västeråsanknytning, de går i skolan här eller har sitt nätverk här, berättar Magnus Uhlin på Stadsmissionen. Det kan handla om unga som fyllt 18 år och inte omfattas av Västerås kommuns system för att få bo kvar på HVB-hem.

Eller i stödboende, unga som ursprungligen placerats av andra kommuner i skola i Västerås och unga som kommit tillbaka från Migrationsverkets anläggningar för att det är här man har sin skola och nätverk.

Minna Blom, volontär i Svenska kyrkan menar att flera av de hemlösa ungdomarna är skötsamma och motiverade att studera men ändå hamnat i hemlöshet. De bor på gatan, hos kompisar eller i olagligt uthyrda andrahandslägenheter där upp till sex personer sover i ett rum.

– Många är väldigt motiverade att gå i skolan trots sin situation. Samtidigt snurrar tankarna på lektionen, var ska jag sova i natt? – Vi har exempel på unga som fått avslag på hjälp för att man haft för mycket ogiltig frånvaro men egentligen beror det på att familjehemmet tidigare glömt rapportera in sjukdom.

Många lider även av psykisk ohälsa och har stor frånvaro på grund av det, säger Minna Blom.

Mer på SVT

Annonser