Islam

Flickor tvingas sitta längst bak i bussen – Islam har verkligen Sverige i ett grepp

flickoriislam

Bild: Flickor tvingas sitta längst bak i bussen

I Stockholms norra förorter vittnar kvinnor om hur de förföljs och trakasseras av män – för att de bär korta kjolar, har hund eller lever ensamma.

Det avslöjar TV4:s ”Kalla fakta”. Hemliga inspelningar visar hur kvinnor får sitta avskilt på kafé. Och hur flickor tvingas sitta längst bak i skolbussen.

Flera kvinnor som blivit utsatta för de självutnämnda moralpoliserna vittnar om trakasserier och otrygghet i TV4:s ”Kalla fakta”. De är bosatta – eller har varit bosatta – i några av förorterna norr om Stockholm.

Med hjälp av dold kamera avslöjar programmet hur den muslimska friskolan Al-Azharskolan tydligt delar upp sina förskole- och lågstadieelever på skolbussen, varje morgon och eftermiddag.

Pojkar får sitta fram – och flickor längst bak. När de konfronterar skolans rektor vägrar han att svara. Devin Rexvid forskar i socialt arbete vid Umeå universitet och föreläser för Stockholms stads anställda och politiskt tillsatta om hederskultur.

Han jämför skolbussen med hur svarta och vita delades upp på amerikanska bussar på 1950-talet. – Den här bussen, det är en segregationsbuss, säger Rexvid i ”Kalla fakta”. En av programmets kvinnliga medarbetare går också på kafé med dold kamera.

Hon gör flera besök – och blir varje gång ombedd att gå till en sida av kafét där det inte sitter några män.

Mer på Aftonbladet

Annonser