Okategoriserade

Sverigedemokraterna framåt kraftigt i mätningar – Partiet får 21,1 procent!

800px-Jimmie_Åkesson_Almedalen_2018_(28390760747)_Cropped

Bild: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

SD ökar alltså med 3.6% till 21.1% Så ett nyval i nulä’get vare en tidig julklapp, då läget för partier som Miljöpartiet och Liberalerna är allt annat än ljust och vore det val nu så skulle båda partierna få lämna riksdan och hur underbart vore väl inte det!

I Demoskops novembermätning är SD näst största parti efter Socialdemokraterna som får 29,2 procent, knappt 1 procentenhet bättre än valresultatet från september. På tredje plats kommer Moderaterna med 18,3 procent, en minskning med 1,5 procentenhet.

Enligt Expressen har det stökiga parlamentariska läget och den utdragna regeringsprocessen gynnat SD. Samtidigt har oförmågan att bilda regering missgynnat Allianspartierna som tillsammans samlar ihop 36,1 procent mot de rödgrönas 41,2. –

Ambitionen att helt sätta SD i periferin ger i själva verket, liksom tidigare, partiet en central och till och med stärkt position, menar Demoskops vd Anders Lindholm. – Den här mätningen stärker min tro att vi skulle gynnas av ett extraval.

Det är fortfarande långt kvar till en sån situation, men för varje dag som går, kommer det allt närmare, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Expressen. – Medan vi är redo för ta ansvar och är öppna för att samtala med alla för Sveriges bästa, har de andra låst fast sig i varsitt hörn och vägrat agera vuxet, fortsätter Åkesson.

Samtliga riksdagspartier klarar fyraprocentsspärren men värst ser det ut för Miljöpartiet och Liberalerna som ligger på 4,2 respektive 4,1 procent. Vänsterpartiet och Centerpartiet klarar sig däremot med råge och får 7,8 respektive 8,8 procent.

De partier som inte finns representerade i riksdagen samlar tillsammans ihop 1,7 procent. På sociala medier kommenterar flera mätningen.

NyheterIdag

Annonser