Okategoriserade

Tyska CDU gör värsta valet på 50 år i Hessen – Merkel lämnar ett parti i ruiner

cdutysklandmerkel

Bild: De olika valregionerna i Tyskland

Att Angela Merkel nu lämnar sin befattning som rikskansler och även arbetet som partiledare i CDU, och det visar på att hon vill lämna kaoset snabbt innan folk inser vad hon ställt till med. Hon lämnar i mycket ett land i förfall och kaos och till bredden fylld med migranter från världens alla hörn och kanter. Det är i miljoner som dem får räknas i, helt vansinnigt. Det är alltså Tyskland som tagit emot flest flyktingar och många kallar det ”Merkels öppna-gränsen policy”. Återstår att se om en ny partiledare för CDU kan få till en förbättring. Men med de massor som kommit ser det tveksamt ut alltså!

Den tyska delstaten Hessen höll delstatsval två veckor efter de stora partiernas katastrofval i Bayern. Trenden bekräftas; även i Hessen rasar de stora ”folkpartierna” kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD, medan De Gröna och Alternativ för Tyskland går framåt.

Angela Merkel, partiledare för CDU och Tysklands förbundskansler, aviserar nu sin avgång. Valet i den tyska delstaten Hessen den 28 oktober var ännu ett nederlag för styrande CDU. Partiet är visserligen fortfarande störst, med 27 procent av rösterna, men tappade hela 10 procentenheter. Det är det sämsta resultatet på 50 år.

Dagen efter valet meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon avstår från att kandidera som ordförande för CDU vid partikonferensen i Hamburg i början av december. I samband med Tysklands federala val år 2021 kommer hon att lämna kanslersuppdraget.

Därmed öppnade hon inte bara för en diskussion om kandidater, utan även om partiets framtida inriktning. Även socialdemokratiska SPD, det and­ra av de två stora etablissemangspartierna, backar kraftigt och förlorar på några decimaler när lika mycket som CDU.

Eftersom SPD var mindre, med 30,7 procent sedan förra valet år 2013, är minskningen desto mera kännbar, och partiet slutar nu på 19,8 procent. Resultaten är långt under prognoserna från före valet. De Gröna nästan dubblade sitt stöd från sina tidigare 11 procent och fick nu lika många röster som SPD, 19,8 procent.

Mer på Nya Tider

Annonser