Facebook

En i alternativhögern åtalad för åtta satirbilder – Det börjar på allvar bli som i en science fiction-film

cof

Bild: Kristofer ”Hugin” Sjöström. Bilden från Nya Tider

Detta fenomen eller påfund – Näthatsgranskaren, det är ju ett aber i samhället utan des like. Sitter på sociala medier som Facebook, Twitter eller Instagram och registrerar vad folk postar, vad folk säger och liknande stalinism. Att föra register på folk och vad folk gör det är ju förbjudet i Sverige! Och att domstolarna ens tar upp detta, det är ju sinnessjukt. Det är ju bara i princip säga att det inte var jag som skrev det, och att datorn delas av flera personer. Det går knappast att fällas då, enkelt och bra! 

Den 24 oktober stod Kristofer ”Hugin” Sjöström inför Göteborgs tingsrätt, åtalad för hets mot folkgrupp. Skälet var delningen i slutna grupper på Facebook av ett antal bilder av den typ som på internet kallas ”mem”.

Bakom anmälan ligger den ökända aktivistgruppen ”Näthatsgranskaren”. Sjöström berättar att osäkerheten om vad åklagaren skulle yrka som påföljd skapade en viss stress, men att den släppte så snart han kom till tingsrätten och såg det tjugotal personer som var där för att ge honom sitt stöd.

Samtidigt fick han intrycket att varken åklagare, nämndemän eller den egna försvaren förstod fenomenet ”mem” eller kontexten där de förekom. Att innehållet var av humoristisk natur och beskrevs med största allvar skapade en viss komik i rättssalen, och Sjöström berättar för Nya Tider:

– Det var faktiskt rätt kul. Jag tittade på åhörarna när åklagaren skulle läsa upp texterna från bilderna, med knastertorr stämma. Jag fick hålla handen för munnen för att det inte skulle synas när jag skrattade.

Mer på Nya Tider / betalnyhet