Okategoriserade

Angela Merkel avgår – Europa borde fira!

AngelaMerkel

Bild: Tysklands förbundskansler Angela Merkel

Angela Merkel avgår, och det är en glädjens dag för Europa. Hon har nästan förstört hela Tyskland, så saknad lär hon ju inte bli, inte det minsta alltså. Flyktingpolitiken har ju varit helt vansinnig och Tyskland har stått med helt öppna gränser, och hur många flyktingar Tyskland tagit emot? Ja det vet jag inte, men en fruktansvärd massa är det i alla fall. Ett bra bneslut av henne att avgå!

Angela Merkel pressades att agera efter de tyska väljarnas tydliga underbetyg i de senaste delstatsvalen. Den plikttrogna Merkel anser sig ha fått väljarnas uppdrag och vill genomföra det program hon lovat.

Hon undviker därmed ett nyval, vilket hade kunnat få katastrofala följder för hennes kristdemokratiska parti. Merkels besked att backa tillbaka från ordförandeposten är en jordbävning i tysk politik.

Kanslersposten har alltid varit förbunden med en stark position inom det egna partiet. Angela Merkel har haft toppositionen inom CDU i 18 år och suttit som regeringschef i 13 år. Det är en lång tid av maktinnehav men inte unikt för Tyskland.

Hennes företrädare Helmut Kohl var kansler i 16 år. Det var Merkel som fick fatta beslutet att få bort honom från partiledarposten till sist.

Den situationen vill hon själv inte hamna i, och med sitt besked att inte kandidera utsätter hon sig inte för risken att inte bli vald.

När den nya generalsekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer utsågs tippades hon vara Merkels kronprinsessa.

Men andra tänkbara kandidater har börjat poppa upp och positionera sig inför maktstriden om ledartröjan.

SVT

 

Annonser

2 svar »