Dårskap

”Konstnären” Saga Berlin dömd för grov skadegörelse – Ska betala 280000 kronor

sagaberlin

Bild: Saga Berlin

280000 kronor ska konstnären Saga Berlin betala för den grova skadegörelsen hon gjort sig skyldig till. En bra dom, då det måste markeras att folk inte kan gå och spraymåla var som helst. Allt är ju inte konst och definitivt inte sådan här skit!

Saga Berlin åtalades för skadegörelse av en utomhusbassäng i samband med ett konstprojekt. Fallet har blivit uppmärksammat, inte minst för att Berlin var ett av terroristen Rakhmat Akilovs offer.

Saga Berlins advokat, Matilda Bergström, säger till Kulturnyheterna att de kommer överklaga domen. Södertörns tingsrätt slår fast att konstnären Saga Berlin döms för grov skadegörelse. Påföljden blir villkorlig dom och 70 dagsböter å 50 kronor.

Skadeståndetskravet är 280 860 kronor, något lägre än åklagaren yrkat. Saga Berlin ska enligt domen även betala 800 kronor till brottsofferfonden.– Vi delar inte alls tingsrättens bedömning, varken i skuldfrågan eller i skadeståndsfrågan.

Vi tyckte i första hand att Saga skulle frikännas och inte betala något skadestånd och i andra hand att det skulle rubriceras som skadegörelse av normalgraden, säger Saga Berlins advokat, Matilda Bergström, till Kulturnyheterna.

Saga Berlin var ett av de offer som råkade ut för Akilovs attack när han mejade ner folk på Drottninggatan i Stockholm.

SVT

Annonser