Brott

Danska svindlerskan Britta, 64, jagas nu av elitpoliser i Sydafrika

danskasvindlerskan

Bild: Svindlerskan Britta Nielsen, 64, på hästauktion

En 64-årig storbedragare och svindlerska från Danmark, Britta Nielsen, jagas nu i Sydafrika av elitpoliser. Detta då Britta Nielsen står med på interpols lista över internationellt efterlysta personer. Hela historien om Britta Nielsen är otrolig alltså, hur hon gick från att vara som alla andra, till att bli Danmarks absolut värsta svindlerska i modern tid. Det hela är som en Hollywood-film. 

Jakten på mångmiljonsvindlerskan Britta Nielsen, 64, har blivit ett fall för sydafrikanska elitpoliser, Hawks. Vittnen har sett henne besöka både restauranger och mataffärer i den sydafrikanska kuststaden Durban, uppger danska medier. – Vi ska arbeta hårt för att hitta henne, säger general Bheki Cele till tidningen EkstraBladet.

Hawks är en elitstyrka inom det sydafrikanska polisväsendet med fokus på ekonomisk brottslighet och korruption. Den 64-åriga Britta Nielsen är internationellt efterlyst efter att ha avslöjats med att lura danska Socialstyrelsen på cirka 147 miljoner kronor. Bedrägeriet misstänks ha pågått mellan 2002 och 2018.

Hon har kommit över pengarna genom att ändra på kontonummer så att utbetalningar gick till hennes bankkonto i stället för projekt till utsatta danskar. Britta Nielsen tycks ha insett att hon var nära att bli upptäckt och valde att fly landet. Innan dess sålde hon två bilar, en Range Rover och en VW Touran.

När polisanmälan gjordes mot henne den 25 september hade hon tre veckors försprång. Efter att hon försatts i konkurs bad danska myndigheter svensk polis att göra en husrannsakan i en gård hon köpt utanför Halland. Gården är nu belagt med kvarstad. Danska mediers uppgifter tyder på att hon kan ha flytt till Sydafrika.

– Jag såg henne här för ungefär två veckor sedan. Jag är helt säker på att det var hon, säger parkeringsvakten Richardo Mayongo till danska DR Nyheter efter att ha fått se ett fotografi på Britta Nielsen. Han såg bland annat hur Britta Nielsson gick in på en kinesrestaurang, Dragon´s. Hon ska även ha handlat i en affär, Spar-supermarket.

När de danska TV-reportrarna visade bilden på Britta Nielsen för två kvinnor som arbetar i restaurangen bekräftade de att den efterlysta svindlerskan varit där. Även en anställd på Spar-supermarket kände igen Britta Nielsen. – Hon har varit en fast kund, men jag har inte sett henne på ett tag, säger kvinnan till DR Nyheter.

Hur man kan gå från att vara som vilken kvinna som helst, till att bli en storbedragerska med stora mått, ja det är ju helt otroligt. Hon lurade den danska Socialstyrelsen på 147 miljoner danska kronor. Snacka om att göra en 360 graders helomvändning i livet! Inte konstigt många visat intresse angående Britta Nielsen och hur hon svängde så verityabelt till att bli en av de just nu mest efterspanade personerna.

Expressen

Britta Nielsen hade lönnfack i golvet / Expressen

Annonser

2 svar »