Okategoriserade

Sverigedemokraternas besked – öppnar för stöd till Moderaterna

sd

Bild: Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt

SD kommer med en liten trevare till Moderaterna, om att eventuellt stödja Moderaterna. Mycket talar för att övergångsregeringen får lägga fram en begränsad budget, uppger SR:s ”Ekot”.De rapporterar att Sverigedemokraterna nu öppnar för att stödja en M-budget. – Det är inte en möjlighet som vi utesluter, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt i programmet.

Det verkar ta tid innan Sverige har en ny regering på plats. Därför är det troligt att den rödgröna övergångsregeringen får lägga fram en begränsad budgetmotion för nästa år utan nya, kontroversiella förslag senast den 15 november, rapporterar SR:s ”Ekot”. Vanligtvis svarar oppositionspartierna med egna budgetmotioner som redovisar sin politik, men för Moderaterna skulle det räcka med att SD och KD röstar på en M-budget för att den skulle gälla.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att de inte utesluter den möjligheten. – Vi kommer att lägga en egen budgetmotion och den kommer vi självklart att rösta på. Vad vi gör om den faller det håller vi öppet, säger han i programmet. Moderaternas skärpta linje i migrationsfrågan är inte helt avlägsen deras politik. – Det är ingen hemlighet att vi värderar invandringspolitiken och behoven av en restriktiv linje där väldigt högt och förmodligen gäller det också våra väljare, säger Oscar Sjöstedt till ”Ekot”.

De har talat med en centralt placerad kristdemokrat som menar att frågan om hur partiet skulle agera är för tidigt väckt. Det är en öppen fråga om M lägger fram en motion eller inte om övergångsregeringen lägger fram budgeten, enligt källor till ”Ekot”. Avgörande är om regeringsförhandlingarna skulle störas i ett känsligt läge. Men enligt Oscar Sjöstedt vore det konstigt om M inte lägger fram sin politik. – Att man inte skulle försöka driva sin egen politik som man i någon mening har lovat sina väljare i riksdagen i skarpt läge är för mig helt obegripligt, säger han i programmet.

Det är sannerligen en politik som nu efter valresultatet går i slow-motion, nästan som att politiken går ett steg framåt, men sen tyvärr går två steg tillbaka, alltså ett ganska idiotiskt fenomen alltså. Jag ser inget annat scenario än att det kommer gå till ett nyval. Och där förhoppningsvis MP förpassas ut i marginalen för gott, där de sannerligen hör hemma, och där SD skulle öka! Och jag tvekar inte det minsta med att säga att de skulle få ett resultat på cirka 25 procent och möjligtvis ännu mer, och i och med det bli Sveriges näst största parti. Det gäller då att vara observant gällande valfusk och valsabotering, som ju verkligen fick valet 2018 att smaka illa i munnen. Inte klokt om ett land som Sverige måste be FN om valobservatörer. Totalt vansinnigt som det blivit alltså! 

Expressen