Heavy Metal

Musik: Startar denna fredag med Metallica och deras suveräna – Until It Sleeps

Metallica har tre perioder kan man säga. Den första perioden var alltså de fyra första plattorna där basisten Cliff Burton hade fingrarna i det mesta av det som gjordes, mellanperioden var från The Black Album fram till St.Anger. Och slutligen den tredje perioden från St.Anger till Death Magnetic och slutligen Hardwired To Self Destruct.

De började som ett vanligt amerikanskt thrashmetal-band, och med plattor som eposet – Master Of Puppets, så satte de standarden i mycket inom den tidens hårdrock. Deras andra platta – Ride The Lightning, den ser jag personligen som deras absolut bästa platta med bara bra och solida metal-låtar.

Det komersiella genombrottet kom i samband med att de släppte – The Black Album, en platta som legat rekordlänge på Billboard chart 200. Och Metallica är ett av fyra band som klarat av detta. De andra tre är Bob Marley, gruppen Journey och mästarna – Pink Floyd.

Att den så sakteliga närmar sig 100 miljoner sålda, ja det bara det är ju helt otroligt alltså. I och med att den släpptes så fick Metallica också mängder med nya lyssnare som inte direkt var den vanliga sortens hårdrockare.

Man har nu också fått motta Polarpriset vilket också visar på hur stora Metallica faktiskt är. Hela deras turné i Nordamerika var helt utsåld, och nu kommer de snart till Europa och Sverige ihop med svenska succébandet Ghost, så det blir tredje gången gillt för mig.

The Black Album-turnén såg jag på Köpenhamn FC:s arena, och vilken upplevelse det var alltså. Vilket vrål efter att Lars Ulrich sagt något på danska, det var fan i mig nästan en religös upplevelse. Så om du kan så se Metallica, det största man kan se just nu!

Och denna låt, Until It Sleeps, frånm deras mellanperiod är sinnessjukt bra och väldigt olik det mesta av Metallicas låtskatt. Håll till godo!

M.S

Annonser