Liberalerna

”Låt göteborgarna köpa cannabis i Nordstan” – Simona Mohamsson, LUF

cannabisnordstan

Bild: Nordstan i Göteborg

”Ordningsmakten lägger oändliga resurser för att övervaka och motverka den cannabiskonsumtion som äger rum varje dag i Göteborg.

Låt därför polisen fokusera på viktigare uppgifter än att jaga vanliga Göteborgare, skriver Simona Mohamsson vid Liberala Ungdomsförbundet.”

Här är det kortslutning fullständigt, och synapserna mellan hjärnhalvorna har helt falerat. Naturligtvis ett utspel från en liberal, och vi har sett liknande förr. Men detta är så imbecillt att man häpnar.

Plötsligt händer det, som reklamen säger. Från och med i dag är produktion, försäljning, innehav och konsumtion av drogen cannabis tillåtet i Kanada.

Kanada blir därmed det första västerländska landet att legalisera cannabis efter drygt hundra år av förbud.

Låt oss hoppas att Kanada blir startskottet för att fler länder, inte minst Sverige, överger den skadliga förbudspolitiken och legaliserar cannabis.

Denna Simona Mohamsson är verkligen dåligt påläst gällande narkotika, narkotikalagar och om hur droger och missbruket förstör det mesta i sin omgivning. Och som tur är så kommer naturligtvis aldrig cannabis att legaliseras i Sverige, det finns liksom inte på kartan. Det är tur, för hur skulle Sverige se ut idag om dessa knarkliberaler fick vara med och bestämma?

Den nolltolerans mot cannabis som vi har i Sverige bygger på en moraliserande syn om vad som känns rätt och fel och bortser från fakta.

Totalförbudet mot cannabis gör det nästan omöjligt för drogmissbrukare att få vård och den göder organiserad brottslighet via inkomster på den svarta marknaden, särskilt i större städer såsom Göteborg.

Göteborg skulle må bra av legaliserad cannabis – här är fem anledningar varför:

1. Cannabis är inte så farligt som alla tror

De flesta forskare är överens om att cannabis är mindre skadligt än vad man tidigare trodde. Men det gäller att skilja på bruk och missbruk. Precis som att ett dagligt bruk av alkohol skadar din hälsa är det naturligtvis inte hälsosamt att röka joints från morgon till kväll. Men i stället för att förbjuda konsumtion av allt som är farligt i för stora mängder borde vi lita på att människor själva kan bruka dem med måtta. Frihet under ansvar.

 

2. Det som är tillåtet kan beskattas och regleras

Cannabis värd många miljoner beslagtas årligen i Göteborg. Marknaden och eftefrågan är uppenbart stor och de som skor sig på den är kriminella gäng. Staten skulle tjäna på överföra cannabis från den svarta marknaden till en laglig marknad. Det skulle göra den beskattningsbar, det skulle göra att staten kan reglera och kontrollera den och skulle strypa stora inkomstkällor till organiserad brottslighet och därmed försvaga den.

 

3. Mindre risk för dödliga hashcocktails

I dag vet du inte vad du får när du rullat en joint. Det är inte ovanligt att cannabisproducenter spär ut produkten med skräp för att tjäna pengar, vilket kan göra substansen livsfarlig. Om cannabis hamnade under statlig kontroll kan substansens kvalitet säkerställas – till gagn för både hälsa och säkerhet.

4. Bättre möjlighet att hjälpa missbrukare i Göteborg

Drogmissbruk kostar liv. Så länge det är kriminellt att bruka droger är det mycket svårt att hjälpa missbrukarna. Missbrukare känner att de blir marginaliserade eftersom de riskerar straffpåföljd om de söker vård. Göteborg saknar fortfarande i dag en mottagning för sprutbyte, trots att det är en beprövad metod som är tillgänglig i andra svenska storstäder. Om cannabis legaliseras kan avståndet mellan missbrukare och behandlingssystem kortas drastiskt.

 

5. Polisen i Göteborg kan användas bättre

Ordningsmakten lägger oändliga resurser för att övervaka och motverka den cannabiskonsumtion som äger rum varje dag i Göteborg. Oavsett om det är de kriminella gängen i Biskopsgården som leder narkotikaförsäljning i penningstarka Torslanda, eller de kriminella gängen som sköter försäljningen i populära och ungdomstäta nöjeskvarteren runt Andra och Tredje Långgatan, är drogförsäljning en grogrund för allvarliga våldsdåd och otrygghet i staden. Den som verkligen vill röka cannabis kommer förmodligen hitta sätt att göra det – olagliga sätt. Det skulle inte vara möjligt för hela Göteborgs polisstyrka att förhindra det. Låt därför polisen fokusera på viktigare uppgifter än att jaga vanliga Göteborgare i försök att förhindra dem från att konsumera cannabis. Det nuvarande kriget mot knarket fungerar inte.

simonamohamsson

Bild: Simona Mohamsson (LUF)

Nej, att det ”krig” som idag förs mot drogerna inte fungerar, ja det kan jag väl hålla med om. Men lösningen är verkligen inte att legalisera en drog som i många fall leder till psykisk ohälsa så som schitzofreni, och andra psykos-framkallade sjukdomar. Detta är bland det mest idiotiska som jag läst om på länge, och att bara ha den inställningen som hon nu har – ja det gör mig både ledsen och lite mörkrädd. Men som sagt var, en legalisering kommer aldrig någonsin bli ett faktum i Sverige och tur är väl det.

Och ja, jag kan uttala mig med egen erfarenhet i ärenden likt detta, alltså om missbruk och om droger och hur de fungerar. Vissa borde gå på studiebesök på något av Sveriges mentalsjukhus eller låsta avdelningar. Där ses resultaten om hur drogerna och missbruk förstör liv. Så naivt och obegåvat att ha de genomkorkade åsikterna och skandal att det ges utrymme i media. Droger kan väl aldrig ses som positivt, för då har ju hela samhället kajkat ur helt!

GT

Annonser