Okategoriserade

Varför mår vi psykiskt dåligt? – Psykolog förklarar

250px-Gautier_-_Salpetriere

Bild: Målat av Armand Gautier

Om man tar sig en liten funderare och ser hur det ser ut idag runt om i världen med krig, terrorism, svält och lidande – ja då förstår man ju lite över det faktum att vi människor mår sämre psykiskt idag.

Det är liksom ingen större gåta anser jag. Den psykiska ohälsan växer över hela världen och den stora frågan är varför detta sker.

SVT Nyheters reporter Esmeralda Johansson träffade Per Carlbring, psykolog och professor i klinisk psykologi, för att prata om anledningarna till att vi mår psykiskt dåligt.

Den medicinska tidskriften The Lancet publicerade en rapport som visar att den globala psykiska ohälsan ökat drastiskt de senaste 25 åren.

Psykisk ohälsa kan enligt rapporten orsaka skada, inte bara på människor, utan även samhällen och världsekonomin och den globala ekonomin kan komma att behöva betala runt 145 000 miljarder kronor, skriver TT.

Att siffrorna visar att allt fler mår sämre kan enligt Per Carlbring, psykolog och professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, först och främst bero på att stigmat kring psykiskt mående börjat försvinna.

SVT

Socialstyrelsen

Annonser