Dårskap

Var finns de dyraste adresserna? – När ska de hemlösas problem åtgärdas?

strandvägen

Bild: Mer flashigare och dyrare adress är nog svårt att hitta

Samtidigt som det i dagens Sverige finns massor av människor som inte har något hem, ingen bostad och som hamnat på botten av samhället, så finns det idag också en helt annan värld.

En värld med miljonvillor, miljonlägenheter och flashiga och exklusiva adressen. De flesta finns idag i Stockholm.

På Brötvägen i Bromma kostar en villa 16.3 miljoner i snitt. För den summan klan man köpa fem bostäder på den dyraste gatan i Västernorrland.

Fastighetsmäklaren Svensk Fastighetsförmedling har sammanställt bostadsförsäljningar i Sverige från oktober 2015 fram till nu.

De dyraste villaförsäljningarna gjordes på adresserna Brötvägen i Bromma, snittpris 16,3 miljoner kronor, Norrstigen på Lidingö, 15,8 miljoner kronor, och Norevägen i Danderyd, 15,2 miljoner kronor.

Sett till snittpriset på bostadsrättsförsäljningar ligger nio av tio av landets dyraste gator i Stockholmsstadsdelen Östermalm.

På samtliga dessa adresser kostar bostäderna i snitt över 110 000 kronor per kvadratmeter.

På Floragatan på Östermalm, som är dyrast, ligger snittpriset per kvadratmeter på drygt 119 000 kronor.

Om man här tänker på alla de som inte har något eget hem, och ligger i trappor och sover så får man en besk smak i munnen. Ska inte alla i Sverige ha tak löver huvudet? Så klart svarar ju alla ja på den frågan, men samtidigt är Sverige idag fullt med människor som lever på den mörkaste sidan av samhället. Ska det inte göras något åt det?

– Det är väldigt låg omsättning på vissa adresser som ligger i attraktiva lägen och det driver upp priserna. Det är klassiska gator, säger Petra Wester, tillförordnad vd på Svensk fastighetsförmedling.

På dessa adresser är priserna i stort sett alltid höga, oavsett ränteläge och andra yttre faktorer, enligt Petra Wester. – Även när bostadspriserna går ner håller de sig ganska stadigt på de här adresserna.

Den här typen av adresser finns det alltid köpare på, säger hon. Blickar man utanför Stockholm ligger de dyraste adresserna i Göteborg, Uppsala och Vellinge.

På Solbänksgatan i Göteborg kostar en villa i snitt 11,3 miljoner kronor och på Kåbovägen i Uppsala är snittpriset 11,2 miljoner kronor. Lägst är högstapriserna på villor i Västernorrlands län.

På Fridhemsgatan i Sundsvall kostar bostäderna nästan 3,7 miljoner kronor i snitt. Göteborgs dyraste gata sett till snittpriset på sålda bostadsrätter är Arkivgatan där snittpriset ligger på 79 000 per kvadratmeter.

På Bastionsgatan i Karlskrona i Blekinge, som har de lägsta högstapriserna på bostadsrätter, är kvadratmeterpriset i snitt 35 000 kronor.

När man läser om dessa exklusiva miljonvillor, miljonlägenheter och vansinnespriser blir man också lite frågande. Ska verkligen Sverige idag vara ett land som liksom finns i två olika skepnader, ett land för miljonärerna och ett för de som inte ens har tak över huvudet? Att det aldrig satsas på detta vidriga samhällsproblem, det får mig att bli illamående, för det är rent ut sagt vidrigt!

SVT

Annonser