Brott

Lisbet var övertygad över vem som mördade hennes make – Olof Palme

makarnapalme

Bild: Makarna Palme

Lisbet Palme var övertygad om att hon pekade ut den person som mördade hennes make statsminister Olof Palme. Att hon inte blev trodd tog henne hårt. – Hon har varit arg och upprörd för det, naturligtvis, berättade sonen Mårten Palme i en intervju i Expressen 1997. Jag ser det också som mycket märkligt att man helt viftade bort hennes utpekande och det p.g.a en minimal miss som egentligen var en teknikalitet och som idag måste ses som verkligen underligt alltså!

Lisbet Palme, som blev 87 år, var barnpsykolog och under många år ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond. Hon var också gift med Olof Palme från 1956 och fram till hans död 1986.

Hon gick sida vid sida med sin make, som då var Sveriges statsminister, den ödesdigra kvällen den 28 februari 1986. 

Paret Palme hade sett filmen ”Bröderna Mozart” på biografen Grand i Stockholm, och var strax efter klockan elva på hemväg när en okänd gärningsman sköt Olof Palme i ryggen.

Han dog omedelbart, och Lisbet Palme fick ett skott genom sin skinnkappa.

vittneskonfrontationen

Bild: Lisbet Palme pekade ut nummer tre – Christer Perttersson och var helt säker

Hon såg mördaren, hon var vid en konfrontation två år och nio månader senare säker på vem hon hade sett.

Hon pekade ut Christer Pettersson som makens mördare. Han dömdes i januari 1989 av en oenig tingsrätt till livstids fängelse.

Men konfrontationen fick kritik. Familjen Palme hade informerats om att den polisen misstänkte var ”en man som tidigare var dömd för mord, bosatt i Sollentuna och alkoholiserad”.

Om konfrontationen där Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson.

Vid konfrontationen var Lisbet Palmes första spontana konstaterande att ”det ser man ju vem som är alkoholist. Det är nummer åtta”. Senare gjorde hon ett förtydligande. ”Ja, det är åttan. Han stämmer på min beskrivning, hans ansiktsform, ögon och hans ruskiga utseende”. Vid rättegången i Svea hovrätt bedömdes Lisbet Palmes utpekande inte som så tillförlitligt att det ensamt kunde utgöra bevis för hans skuld. Christer Pettersson frikändes den 2 november 1989. Riksåklagaren valde att inte överklaga domen. En av familjens närmaste vänner efter mordet var Ulf Dahlsten, Olof Palmes statssekreterare och ansvarig för säkerheten i kansliet. Han blev också efter mordet kontaktperson mellan familjen, polisen och media. Till Expressen sade han i april 1986, drygt en månad efter mordet: – Lisbet Palme såg mannen som mördade hennes make. Men det var mörkt och mannen stod i skuggan. Därför kan hon inte säga om den så kallade fantombilden stämmer överens med mördarens utseende.

christerpettersson

Bild: Är detta den man som mördade Olof Palme – Christer Pettersson?

”De kommer inte tro på mig”, berättade Ulf Dahlsten att Lisbet Palme sa till honom. Lisbet Palme var 100 procent säker på att den hon såg var Christer Pettersson. Det vidhöll hon ända från videokonfrontationen hösten 1988 – utan att någonsin ändra sina uppgifter. Lisbet Palme var givetvis besviken över att hovrätten valde att bortse från hennes utpekande. – Det är klart att det känns ganska hopplöst, sa hon i en tv-intervju i oktober 1989.

Mycket av mysteriet med mordet på Olof Palme har alltså gått ur tiden nu och jag är tyvärr helt säker på att mordet kommer förbli olöst.

Det är längesen nu och de flöesta är sedan länge borta ur tiden, och det försvårar det hela.

Personligen tror jag på samma sak som Lisbet Palme gjorde, – Christer Pettersson mördade Olof Palme och avlossade ett skott i panik mot Lisbet Palme.

Men han är borta så detta blir aldrig löst.

Expressen