Okategoriserade

Lisbet Palme avliden efter en tids sjukdom

lisbetolofcastro

Bild: Olof Palme, Lisbet Palme och Fidel Castro

Den enda person som fick sig en ordentlig titt på mannen som mördade hennes make, hon är nu död. Och hon gick ur tiden medan mordet på Olof Palme ännu är olöst. Lisbet pekade ju ut Christer Pettersson som också fälldes i Stockholms tingsrätt men som i Hovrätten blev friad fr4ån alla anklagelser, och hon gjorde aldrig någon hemlighet av vem hon såg som mördare – Christer Pettersson. Nu har hon alltså gått ur tiden och om vi någonsin får veta vem som sköt Olof Palme? Nej knappast, de flesta personer involverade i den härvan har avlidit och är sedan länge borta.

Lisbet Palme, änka efter tidigare statsminister Olof Palme, har avlidit. Hon dog efter en tids sjukdom meddelar familjen till TT. Lisbet Palme blev 87 år gammal. – Vi är samlade alla tre här nu, säger sonen Mårten Palme. Hyllningar och minnesord strömmar nu in från vänner, politiker och tidigare kolleger. Det var vid lunchtid på torsdagen som familjen Palme meddelade till nyhetsbyrån TT att Lisbet Palme, änka efter tidigare statsminister Olof Palme, avlidit efter en tids sjukdom. Sönerna, Mårten, Joakim och Mattias har samlats efter sin mammas bortgång, men vill i nuläget inte uttala sig ytterligare om sorgen inom familjen. – Jag vill inte säga något nu utan vi hänvisar till pressmeddelandet. Vi är samlade alla tre här nu, säger Mårten Palme. Samtidigt strömmar minnesord in från vänner och kollegor inom politik och näringsliv som känt och arbetat tillsammans med Lisbet Palme.

Lisbetcvarin

Bild: Carin Jämtin och Lisbet Palme

Pierre Schori, Olof Palmes kabinettssekreterare och nära vän med paret Palme, berättar att Lisbet Palmes ”klokskap och erfarenhet” var ett viktigt stöd för Olof Palmes Minnesfond. – Få kände omtanke och inlevelse i andra människors öden som Lisbet Palme. Min familj och jag kände oss omfattade av hennes varma vänskap, säger Pierre Schori. Den förre statsministern Göran Persson säger att han hade stor respekt för Lisbet Palme. – Hon har alltid utstrålat en stark integritet och ett stort socialt engagemang. Hon var tillsammans med Olof ett par som på många sätt dominerade svenskt samhällsliv och svensk politik under många år, säger Göran Persson till Aftonbladet. Utrikesminister Margot Wallström, S, uttrycker sin sorg på Twitter.

Lisbet Palme föddes den 14 mars 1931 som dotter till ingenjören Christian Beck-Friis och Anna Beck-Friis. Hon utbildade sig till barnpsykolog och var under åren 1987-1999 ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond, där hon kämpade för barns rättigheter. Maj-Inger Klingvall, nuvarande ordförande för svenska Unicef, kommer ihåg Lisbet Palme med värme: – Jag kommer sakna henne väldigt mycket. Hon var en oerhört varm och godhjärtad människa, det syntes i hennes ögon och hördes i hennes sätt att tala, säger hon. Maj-Inger Klingvall påtalar även Lisbet Palmes insatser under sin tid som Unicef-ordförande: – Hon var en person med lyskraft som satte barns rättigheter på agendan. Hon betydde väldigt mycket och var alltid ute och talade. Den svenska kommitténs arbete utvecklades mycket under hennes tid.

Expressen

Annonser