Brott

Hustruns mordkomplott mot sin sovande make

revolver

Bild: Revolvertypen som användes av mördaren

Den tränade pistolskytten Alexander Faili, 35, smög in i hemmet och sköt hennes sovande man. Kvinnan larmade själv ambulans för att undsätta sin blödande make – men i själva verket var det hon som låg bakom komplotten.

Nu döms skytten till livstid medan kvinnan får tolv års fängelse för medhjälp till mord. Larmet till bostaden i Västerås kom natten den 10 december 2016. En man i medelåldern hade skjutits ihjäl med flera skott medan han låg och sov.

Tre barn låg och sov i samma rum, liksom mannens fru – som var den som ringde 112: – De sköt oss, min man han ligger här och dör. Jag vet att han lever fortfarande. Skicka ambulans, säger hon enligt en utskrift av samtalet.

– Barnen är jätterädda. Först ett och ett halvt år efter de nattliga skotten var utredningen färdig. Åtal väcktes inte bara mot skytten Alexander Faili, 35 – utan också mot mordoffrets hustru.

Snarare än att vilja rädda makens liv var det hon som låg bakom mordattacken. – Man förstod ganska snabbt att skytten utifrån det sätt gärningen utfördes på måste ha haft hjälp inifrån.

Tidigt hittade man intressanta telefonkontakter från henne, säger åklagare Helena Lundgren. Hennes bild är att kvinnan ”vid ett stort antal kontakter och flera fysiska sammanträffanden med (pistolmannen) diskuterat och/eller planerat mordet” och ”främjat mordet genom att stärka (pistolmannen) i dennes uppsåt genom att tillhandahålla motiv för genomförandet av gärningen.” 

Rättegången vid Västmanlands tingsrätt avslutades i slutet av september och både hustrun och pistolmannen blev kvar i häkte. Nu meddelar tingsrätten att Alexander Faili, 35, döms till livstids fängelse för mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Hustrun döms för medhjälp till mord och straffas med tolv års fängelse. Tingsrätten beskriver gärningen som en ”regelrätt avrättning” och resonerar bland annat så här: ”Alexander Failis gärning har enligt tingsrätten därmed inte bara varit planerad och överlagd. Den har varit mycket förslagen och inneburit en avsevärd risk för att den dödes tre barn också skulle skadas eller dödas.” 

Av uppgifter i polisens förundersökning framgår att Alexander Faili är tränad pistolskytt, specialiserad på att sikta och skjuta i mörker.

Mer på Expressen

Annonser