Narkotika

Det vimlar av droger på statens institutioner – Dödsfall, överdoser och fullständigt kaos

HÄSSLEBY_SANATORIUM

Bild: Sanatoriumet Hässleby, LVM-hem i Mariannelund

Staten driver åtskilliga institutioner, LVM-hem, för missbrukare som är på väg att knarka ihjäl sig men på deras hem vimlar det av knark och på fem år har det skett sex dödsfall. Det är tydligen rena kaoset med insmugglade droger, allvarliga överdoser och en miljö som det knappast går att bli drogfri i. 

Den som håller på att knarka ihjäl sig kan bli inlåst av staten för att tvångsvårdas. Men missbrukare och personal vittnar om stora mängder droger inne på de statliga hemmen. Våld, överdoser och sex dödsfall på fem år är följder av drogerna, visar Uppdrag gransknings genomgång.

Pernilla, 26 år, började med hasch redan i 12-årsåldern. Det ledde till ett missbruk av amfetamin och heroin. För två år sedan placerades hon på ett av statens hem för tvångsvård av missbrukare, ett så kallat LVM-hem. Det blev en svår tid, beskriver hon, inte minst på grund av alla drogerna på insidan.

– Jag hade fortfarande abstinens för jag fick ingen nedtrappning och det första jag möter var två tjejer som tagit heroin inne på avdelningen. Det är Statens institutionsstyrelse, Sis, som driver tvångsvården.

Uppdrag granskning har gått igenom Sis incidentrapportering för alla LVM-hem under 2017 och till och med maj 2018. – Det är nästan svårare att vara drogfri här. När det kommer så nära inpå, man kan inte bara gå ifrån, säger Kim, 27 år.

Uppdrag granskning pratade med honom när han fortfarande satt inlåst på ett av statens LVM-hem. Han hade då tagit allvarliga överdoser under tiden på den statliga institutionen.

– Det kommer ju in droger hela tiden. Jag vill bara härifrån. Jag vill komma på behandlingshem, det går inte att hålla sig drogfri när alla på avdelningen knarkar.

falköpinggudmundsgården

Bild: LVM-hemmet Gudhemsgården utanför Falköping

Även flera anställda bekräftar att narkotikainförsel är ett stort problem. En av dem är Robert Sundel, behandlingsassistent på LVM-hemmet Lunden i Skåne.

– Det är katastrof mot de klienter som är där på LVM:et och vill vara drogfria. De vill inte bli utsatta för frestelsen av droger och så vågar de inte säga nej heller för att det kanske blir hot, det kanske blir våld.

Jag har klienter som begärt att få flytta ut på små avdelningar för att slippa stora avdelningar för att det är så mycket knark, stundtals.

Jan-Eric Josefsson är ställföreträdande generaldirektör på Sis: – När man samlar personer med likartade bekymmer och som samtidigt får ett kraftigt drogsug så ökar ju viljan av att försöka få komma över droger.

I perioder kan man på ställen ha en väldigt besvärlig situation. Medan man i andra perioder har en betydligt lugnare situation där det faktiskt fungerar ganska bra. Med drogerna ökar riskerna för hot och våld mellan klienter och mot personal.

Sis egna rapportering listar drygt 360 vålds- eller hotincidenter under 2017. Och under de senaste fem åren har sex personer dött av drogrelaterade orsaker inne på de statliga hemmen.

– Jag tror att det viktigaste är att jobba med klienternas motivation för det här. Men vi behöver naturligtvis även jobba på andra håll och det är ju att utbilda personalen i hur man spårar, hur man upptäcker att någon är påverkad och hur man kan agera då.

Hur vi blir duktiga på att visitera, säger Jan-Eric Josefsson. – Det är ju hela tiden en utveckling. Vi behöver lära oss mer, det kommer nya droger vi behöver lära oss.

Sättet att föra in droger blir mer sofistikerat. Det krävs en liten mängd av en drog numera, så vi behöver utvecklas hela tiden.

På vissa av statens LVM-hem så är klimatet långt värre än i fängelser och klimatet gör att det finns en marknad för just droger, så enkelt är det. Att klienter ska gå klädda i pyjamasliknande uniformer och att urinprover sköts via kadaverdiciplin, det ser jag inget positivt i. Hela alltet måste ses över och göras om.

SVT

 

Annonser

2 svar »