Okategoriserade

Jimmie Åkesson efter mötet med talmannen: Dags att pröva skarpt

löfvenkristersson

Bild: Två svenska politiska stollar

Det är inte orimligt att Stefan Löfven nu får uppdraget att sondera för en ny regering. Det sade SD:s partiledare Jimmie Åkesson när han mötte pressen efter sitt möte med talmannen.

Men han tillade att han tycker att det är dags att pröva förtroendet för en statsministerkandidat i kammaren.

– Vi kan inte bara hålla på och sondera i fyra år. Sverigedemokraternas partiledare inledde pressträffen med att säga att han har träffat talmannen och talat om vem som ska få sonderingsuppdraget efter att Ulf Kristersson (M) nu gett upp sina försök.

– Jag har sagt att jag inte tycker att det är orimligt att Stefan Löfven ska få det uppdraget. Jag har också sagt att Löfven kanske inte behöver lika mycket tid som Kristersson fick.

Det som kom ut av Kristerssons runda hade vi nog kunnat räkna ut innan han fick uppdraget och jag gissar att förutsättningarna är lite desamma för Löfven.

Det politiska läget är mer låst än det varit tidigare i modern tid, och jag är nu övertygad om att vi sakta går mot ett nyval. Ett nyval som skulla gynna SD. Sen MP skulle nog få säga adjö till riksdagen och det för gott. 

Åkesson sade också att han inte bedömer att Löfven behöver lika lång tid (två veckor) som Kristersson fick för sitt sonderingsuppdrag.

– Sedan är det dags att talmannen ska pröva skarpt i kammaren, för att vi inte bara ska prata. Vi kan inte bara hålla på och sondera i fyra år. Förr eller senare måste vi komma till skott, det är ungefär det jag har sagt till talmannen i dag.

Åkesson säger samtidigt att det i dagsläget inte är särskilt troligt att SD skulle rösta för Löfven som statsminister.

Samtliga partiledare träffar idag talmannen Andreas Norlén, förutom Ulf Kristersson (M) som träffade talmannen igår och senare meddelade att han ger upp sina första försök att bilda regering.

Talmannen ska nu bestämma vem som ska få göra nästa försök att sondera underlaget för en ny regering. Norlén väntas ge besked om vilken partiledare det blir vid en pressträff tidigast klockan 14.30.

Lika bra talmannen nu tar sig i kragen och beslutar om ett nyval, det finns liksom inte förutsättning för en handlingskraftig regering i dagsläget. 

SVT

2 svar »