KD

Sara Skyttedal tvingas betala 522 000 kronor – Oerhört tungt

SaraSkyttedalKD

Bild: Sara Skyttedal, KD, Kommunalråd i Linköpings kommun

KD-politikern Sara Skyttedal stämde Dagens Nyheter för att de publicerat bilder tagna från hennes Facebook. Patent- och marknadsöverdomstolen ger nu DN rätt och Skyttedal tvingas betala rättegångskostnaderna på 522 000 kronor. ”Efter flera år av lågmäld ångest kommer det tunga beskedet om total förlust”, skriver Sara Skyttedal på Facebook. Sara Skyttedal (KD) hade stämt DN eftersom hon hävdar att tidningen stulit och publicerat privata bilder från hennes Facebooksida.

Den infekterade konflikten handlar om bilder från som Dagens Nyheter publicerade i mars 2015. Bilderna togs 2009 och föreställer Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal, tidigare KDU-ordförande, nu kommunalråd i Linköping, i Israel. De poserar bland annat framför militärfordon. Skyttedal fakturerade Dagens Nyheter för otillåten användning, men DN bestred fakturan.

Fick betala 10 000. I december 2016 slog en dom i Patent- och marknadsdomstolen fast att Dagens Nyheter haft rätt att använda vissa av bilderna, de som visar KD-politikerna Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor vid eller i militärfordon i Israel. Däremot ansåg domstolen inte att det var motiverat att använda alla fotografier, till exempel landskapsbilder eller gruppbilder. Enligt den domen skulle DN betala 10 000 kronor till Sara Skyttedal. Domstolen anser också att DN borde ha angett Skyttedal som fotograf. Samtidigt skulle både Skyttedal och DN få stå för sina egna rättegångskostnader.

Mer på Aftonbladet

2 svar »