Brott

Flygplans-sabotören Elin, hon är egoist – Inte hjälte

elinflygsabotören

Bild: Flygsabotören Elin Ersson, hon kommer enligt åklagare att bli åtalad för brott

Naiva idealisten och den godhjärtade flyktingaktivisten Elin Ersson, som stoppade utvisningen av en 50-årig afghansk medborgare, genom att hindra planet från att lyfta. Hon hamnade i alla tidningar, alla TV-nyhetsprogram pratade om henne och humanismen fullständigt bubblade i öronen på folk. Mannen avvisades naturligtvis vid ett senare tillfälle, så det hela blev med facit i hand mest ett hypat event typ. Men vad lilla Elin inte tänkte på det är att det är att det hela var ett brott, och hon hade alltså begått ett brott i och med händelsen på flygplanet. Och surt kommer som bekant alltid efteråt. Och nu är hon alltså föremål för en förundersökning om brott och ett följande åtal. Så kan det gå. 

I en demokrati kommer vi att behöva finna oss i vad majoriteten har bestämt. Den som tycker annorlunda bör respektera den ordningen och inte bara resa sig upp på ett plan för att stoppa en utvisning som våra myndigheter har beslutat sig om.

Om folk uppmuntras till att göra som de vill är demokratins dagar snart räknade. Aktivisten Elin Ersson försökte i måndags stoppa utvisningen av en man som inte hade fått asyl.

Hon klev på ett plan och vägrade sätta sig ner i hopp om att hennes utpressningsaktion skulle få myndigheterna att ändra sig. Hennes agerande har hyllats, till och med av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg som skrev på Twitter att ”Fler borde stå upp för det de tror på” och ”I en rättsstat vågar människor reagera mot ”demokratiskt” fattade beslut.”

Varför citationstecken? Menar en advokat att lagar och beslut från riksdagen inte är demokratiskt fattade? Ska var och en stå upp för vad de personligen tror på i stället för att följa lagboken? Advokaten Viktor Banke skrev: ”den ryggraden”, uppenbarligen imponerad.

Politikern Malin Björk (V), som själv stoppade ett plan 2014, menade: ”ibland så håller lagarna inte måttet eller implementeras på ett sätt som är orimligt och då kan det hända att man som människa hamnar i en situation där man måste bestämma sig för hur man agerar”.

”Så mycket styrka och vilken uppriktighet, och hon är bara 21” (Aftonbladet 26/7). Advokater och politiker som nonchalerar det som kommit ur tröga lagstiftningsprocesser med utskottshantering, utredningar, långa möten och kompromisser med meningsmotståndare borde byta jobb.

Vad spelar det för roll vad vi röstar på i september om makthavarna ändå tycker att vi ska skutta omkring och göra som vi vill? Det är inte modigt att ta saken i egna händer. Det är att totalt strunta i vad väljare har bestämt i demokratisk anda.

Det är att sätta sig över alla oss andra som lojalt och snällt går och röstar fram politiska representanter som fattar beslut och anställer byråkrater som i sin tur beslutar enligt regelverken.

Det är att säga att vår vilja är viktigare än andras, att vi ska bestämma. Herregud, vilket kaos det skulle bli om alla betedde sig så. Den som är missnöjd med något i en demokrati använder pennor och plakat i stället för planprotester av respekt för andra medborgare, för vi vet att människor tycker olika.

Mer på Kristianstadbladet

Annonser

1 svar »