Okategoriserade

Somalier tar över Miljöpartiet i Borlänge

somalierborlänge

Bild: Välkommen till Borlänge

Att Borlänge är en av de svenska städer som tagit emot flest somalier, det har man ju hört. Men nu är somalierna på väg att ta över hela miljöpartiet i Borlänge.

Miljöpartiet i Borlänge ser i dag ut som ett intresseparti för somalier, där två somaliska män tack vare personröster gick förbi partiets ordinarie kandidater och knep bägge mandaten som partiet erhöll.

Även en av ersättarna blev på detta sätt somalier. Ett exempel på ”etnisk röstning”, där kandidaterna utlovar att företräda just sin grupp och deras intressen.

På riksnivå skapade somaliska Leila Ali Elmi uppmärksamhet då hon från plats 21 på Miljöpartiets riksdagslista i Göteborg genom personröster lyckades ta sig till den översta placeringen och därmed en plats i riksdagen.

MP-Borlänge-Warsame-Mursal-Isa-och-Elina-Brodén__m

Bild: Nya Tider

Anmärkningsvärt var i hennes fall att hon var relativt okänd inom partiet och huvudsakligen vände sig till somalisktalande landsmän.

Kampanjen innehöll inte heller särskilt många politiska frågor, utan fokuserade på hennes och väljarnas etnicitet.

Liknande kampanjer har också förts på kommunal nivå, även om detta har väckt mindre uppmärksamhet.

Ett exempel är Borlänge, där MP:s kommunfullmäktigegrupp på fyra personer (två ordinarie och två ersättare) bara bestod av somaliska män när personrösterna räknats.

Detta trots att den första somaliern fanns på plats fyra och de övriga fanns långt ned, utanför valbar plats, på MP:s kommunvalsedel.

2017 fanns det 66400 somalier i Sverige. Somalier är numera också den största gruppen utrikes födda från Afrika i Sverige år 2017, det enligt Statistiska centralbyrån. 91823 somalier totalt räknat den 31:e december 2017.Och då är det inräknat de somalier som är födda här i Sverige. Vid halvårsskiftet 2018 var Sveriges folkmängd 10171 524 personer. Det var 51282 personer fler än vid årsskiftet 31 december 2017. Invandringen var den starkast bidragande förklaringen, men den var lägre än de två föregående årens ovanligt stora ökningar. Alltså 51282 personer på mindre än ett år! Varav de flesta kom från Syrien, Afghanistan och Somalia.

Nya Tider

Borlänge klarar inte fler somalier – Fria Tider

Vad har hänt med min hemstad Borlänge – Expressen

Annonser

Kategorier:Okategoriserade