Okategoriserade

Radio: 1300 år av islam i Sverige

1300åravislamisverige

Bild: Nils den första muslimen i Sverige, Didar Samaletdin, Iman Baroudi och Simon Sorgenfrei deltar alla i veckans Människor och tro om Islam 1300 år i Sverige – Foto: Åsa Furuhagen

I veckans Människor och tro tar vi upp historien om hur Islam på etablerat sig i Sverige från vikingatiden, via Gustav Vasa, Stormaktstiden fram till våra dagars arbetskraftinvandring och flyktingar.

På mindre än 100 år har Sveriges muslimska befolkning gått från att vara några få individer till 100 000-tals människor.

Men redan under vikingatiden fanns det kontakter mellan vad vi idag kallar för Sverige och den muslimska världen och så har det varit under århundradenas lopp.

Vår reporter Firas Jonblat söker och finner ting som kan kopplas till Islam så som Allah-ringen som hittades på Birka och ett porträtt på den första muslimen i Sverige med kamel och allt.

Simon Sorgenfrei docent i religionsvetenskap vid Södertörns högskola som skrivit boken Islam i Sverige – de första 1300 åren – berättar om sina insikter och erfarenheter som han fått i och med sitt bokskrivande.

Didar Samaletdin engagerad i Sveriges första muslimska församling medverkar i veckans Människor och tro.

Iman Baroudi från Angereds moské drömmer om en öppen moské och i Högdalen i södra Stockholm sitter Radi Ouchen och översätter Koranen till svenska.

Sveriges Radios korrespondent Andreas Liljeheden gjorde ett besök i Bryssels stora moské där diskussionen om radikal islamism varit livlig i spåren av terroristattackerna i Bryssel.

Radioklippet om islam i Sverige

SR

 

Annonser

Kategorier:Okategoriserade