Heavy Metal

Musik: Ozzy Osbourne – Crazy Train, från legendariska plattan – Blizzard Of Ozz

Som musik väljer jag här – The Prince Of Darkness / Ozzy Osbourne, med sitt varumärke – Crazy Train. Det var den gyllene epoken precis efter att Ozzy sparkats från Black Sabbath. Efter det låste han in sig på ett svindyrt lyxhotell i Beverly Hills i Hollywood, och snortade kokain i en hastighet som inte många skulle klara av.

Han har sagt en gång att langarna som levererade kokain till Ozzy kom inte med små påsar, utan det var stora skokartonger som levererades. Det var ocksåunder denna förvirrade tidsperiod som Ozzy möter Sharon Arden, då Sharons far var manager åt Ozzy vid denna tidpunkt och ända sedan den tiden har de alltså troget och halvt otroget följt varandra genom livet.

Hon skulle bli den andra frun som Ozzy gifte sig med. Det gällde också att komma i form efter allt alkoholintag och kokainsnortande. Och Sharon pushade honom hårt och blev hans manager efter sin fars bortgång. Hon tog hand om det mesta som intäkter, royalties, varumärken, ekonomin och ordnade med viktiga intervjuer med diverse teve-kanaler och radio-kanaler. Och de bägge började prata om att Ozzy nu skulle ta och släppa en soloplatta, vilket så också blev fallet.

Han blev bekant med en ung gitarrist vid denna tidpunkt, – Randy Rhoades, som provspelade och deras personkemi klickade totalt, och en ny vänskap var ett faktum. Så Ozzy Osbourne släppte sin första solo-platta: The Blizzard Of Ozz. Plattan släpptes 20 September 1980 i Storbritannien och 27:e mars 1981 i USA. Tidningen Rolling Stones listar denna platta som bland de 100 bästa genom tiderna.

Musikerna förutom Rhoads var – Bob Daisley på bas och Lee Kerslake på trummor. Plattan släpptes alltså på bolaget Jet. Plattan spelades in på Ridge Farm Studio i Rusper. Omslaget är legendariskt, med en halvliggande Ozzy med mantel och med ett stort kors i handen.

Blizzard_of_ozz

Bild: Konvolutet till Ozzys första soloplatta – The Blizzard Of Ozz

Det mesta på plattan var komponerat av Randy Rhoads, Bob Daisley och Ozzy själv. Mycket av tiden för inspelning gjordes i Birmingham tidigt 1980. Lone Stars Dixie Lee spelade trummor på en del av matrialet. Ozzy hoppades på att Dixie Lee skulle bli permanent trummis men han var inte kvar då de sista puzzelbitarna lades på plats.

Uriah Heeps Lee Kerslake tog därefter över trummorna. Den första låt man spelade in var den vackra balladen – Goodbye To Romance. Denna var alltså tänkt som singel, men skivbolaget Jet hörde då av sig och sa att de ville ha en annan låt, och snabbt knåpade de ihop – You Said It All. Denna spelades in med en stupfull Ozzy liggandes över trummorna.

Den låten blev aldrig inspelad, men gavs ut på  Ozzy Osbourne Live EP. Den sista låten på plattan som skrevs var – No Bone Movies. Den låten var först tänkt att vara b-sidan på en singel, men lades till för plattan mest för att ge Lee Kerslake lite cred som låtskrivare. Don Airey på keyboard säger sig ha rättigheterna till låten Revelations – Mother Earth, och till introt till Mr Crowley. Det materialet skrevs i studion, men han har aldrig ärats med cred för detta.

Chris Tsangarides var från början påtänkt som producent tillsammans med Max Norman. Normans arbete med plattan har aldrig heller blivit till någon cred. Ozzy och de andra i bandet var mycket missnöjda med Chris Tsangarides och han sparkades och ersattes av Max Norman. Norman producerade sen Ozzys plattor fram till och med The Ultimate Sin. Senare när Ozzy och bandet dyker upp på Reading Festival 1980 har festivalen gett dem namnet – Ossie Osbourne’s New Band.

Bob Daisley säger vidare att när albumet släpptes så var namnet Ozzy Osbourne störst och The Blizzard Of Ozz i mindre bokstäver. Detta fick det hela att se ut som – Ozzy Osbourne och hans platta The Blizzard Of Ozz. En av hårdrockens största och viktigaste plattor var alltså ett faktum. Trummisen Lee Kerslake säger att i allt detta så var det nära flera gånger att Randy Rhoades lämnade bandet. Sharon Arden, snart Sharon Osbourne, sägs varit kritisk mot den ”input” som  Randy Rhoades kunde tillskrivas.

Kerslake, Daisley och andra musiker som jobbade på denna platta fick aldrig något erkännande för arbetet, och stridigheter har avlöst varandra ända fram till dagens datum. Men som manager bestämmer Sharon allting och hon styr allt det ekonomiska med järnhand. Sharon har sagt att inspelningen av plattan var den bästa tiden i hennes liv, men det stämmer inte alls då hon var hemma i Beverly Hills USA hela tiden.

Ozzys första fru, Thelma, hon var däremot på plats ofta i studion Ridge Farms. Crazy Train och Mr Crowley släpptes som singlar 1980. Crazy Train gick bra på amerikanska Billboardlistan som nummer nio på Top Chart. I januari 2009 fick låten 2 x platinum certifikat. Fast den inte spelades mycket på radion så har låten allt sedan dess blivit Ozzy Osbournes signum. Plattan blev en succé och blev 4 x platinum i USA vilket inte skulle bli en likadan succé förrän No More Tears 1991.

Plattan har sålt i 6 miljoner exemplar vilket gör den till Ozzys mest sålda album. I England blev den den första av fyra plattor som tilldelades Silver Certification vilket innebar 60000 sålda och detta var i augusti 1981. Den rankades också som 13:e i Guitar Worlds läsarmätningar. Ozzy har i sin bok sagt att hela tiden när det jobbades med plattan så kände han en slags monumental slags konkurrens med det Black Sabbath som hade gått vidare utan Ozzy.

Plattan släpptes an andra gång 2002 och denna gång med Robert Trujillo på bas och med trummisen Mike Bordin. En samlingsbox med Blizzard Of Ozz och uppföljaren Diary Of A Madman, i mitt tycke den överlägset bästa plattan Ozzy gjort, släpptes som 30th Anniversary Deluxe Box Set. En låt som snabbt blev kontroversiell var Suicide Solution då den 1984 tillskrevs självmordet på – John McCollum. En deprimerad tonåring som blåsta huvudet av sig med ett hagelgevär och lyssnandes på denna låt. Så sa en del i alla fall.

800px-Ozzy_Osbourne_Cardiff_1980

Bild: Ozzy Osbourne live i Cardiff Wales

Pojkens föräldrar stämde Ozzy och CBS Records för att ha uppmuntrat pojken till att begå självmord. Ozzy sa senare i en rättegång att låten med texten – Wine’s fine but whiskey’s quicker, att detta var tillskrivet AC/DC:s bortgångne sångare Bon Scott. Bon Scott som var en personlig vän till Ozzy.

Bob Daisley som skrev mestadels av texterna säger att han tänkte mycket på Ozzys missbruk och Familjen McCollums stämning lämnades till handlingarna och fallet lades ner. Låtlistan är som följande – I Don’t Know, Crazy Train, Goodbye To Romance, Dee, Suicide Solution, Mr Crowley, No Bone Movies, Revelation, Steel Away (The Night).

En makalös låtskatt av Ozzy Osbourne. Så plattan som skulle följa upp Blizzard Of Ozz, den ser jag som en av hårdrockens bästa plattor och Ozzys bästa – Diary Of A Madman. Det var det hela. Lyssna och njut!

ozzy-osbourne-dead.jpg

Bild: Ozzy Osbourne från The Ultimate Sin-eran

M.S

Wikipedia

Youtube

Annonser