Balkan

Makedonien röstar om namnbyte – Vad händer om det blir ett nej då?

sdltcf1d859-nh-jpg

Bild: Makedonier som protesterar

Makedonien ska alltså rösta om ett eventuellt namnbyte, och det nya namnet som det ska röstas om är – Nordmakedonien. Om det blir ett nej till ett namnbyte, vad innebär det?

 Ja-sidan, med regeringen i spetsen, argumenterar för att namnbytet öppnar dörren till Nato och EU i och med att Grekland då skulle sluta blockera landets inträde i allianserna. Motståndarna, bland dem presidenten Gjorge Ivanov och oppositionen, har kallat överenskommelsen med Grekland för förnedrande och ett skadligt nederlag.

Folkomröstningsfrågan, som lyder “Är du för ett medlemskap i EU och Nato genom att acceptera avtalet mellan republiken Makedonien och republiken Grekland?”, har kritiserats för att vara manipulativ och inkorrekt ställd.

Ja-sidan har ett försprång, men det krävs över 50 procent av rösterna för att resultatet ska vara giltigt och opinionsmätningarna visar att det är oklart om tillräckligt många makedonier kommer att ta sig till vallokalerna.

Folkomröstningen är dock endast rådgivande, vilket innebär att parlamentet kan rösta igenom beslutet ändå. Vinner ja-sidan ska förslaget klubbas igenom i Makedoniens parlament med minst två tredjedelar av rösterna, och behöver därefter antas även i Greklands parlament.

Därmed blir Makedonien Nordmakedonien i internationella sammanhang, men dess befolkning kommer fortfarande att kallas för makedonier och språket makedonska. Efter namnbytet kan landet börja förhandla om medlemskap i Nato och EU.

Det mindre av Greklands regeringspartier har meddelat att man inte kommer att rösta för avtalet med Makedonien och hotat med att lämna regeringssamarbetet, vilket i sin tur kan leda till nyval i Grekland.

Partiledaren Panos Kammenos vill att även grekerna ska säga sitt i en folkomröstning eller ett nyval. Folkomröstningen är rådgivande och parlamentet kan rösta igenom ett namnbyte även om väljarna säger nej.

Premiärminister Zoran Zaev har sagt att han kommer att avgå om det blir ett nej, men det är oklart om han kommer att avgå om nederlaget beror på för lågt deltagande. Resulterar folkomröstningen i att regeringen går, kommer ett nyval utlysas.

Flera världsledare, bland dem Österrikes Sebastian Kurz, Tysklands Angela Merkel, Kroatiens Kolinda Grabar Kitarovic, USA:s försvarsminister Jim Mattis, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Federica Mogherini har uppmuntrat makedonier att rösta ja och ett nederlag skulle också ses som ett internationellt misslyckande.

Kan inte begripa att ett eventuellt namnbyte till – Nordmakedonien, skulle underlätta ett medlemsskap i NATO eller EU? Varför skulle det underlätta? Balkan är ju ett märkligt område, med ständiga kontroverser och vilka ofta får helt orimliga proportioner och konflikter med våld. Inget annat ställe i Europa kan mäta sig med Balkan när det gäller att samla ihop protesterande personer, och att orkestrera demonstrationer. Nationalismen bubblar också ständigt på Balkan, och den svallade som bekant över totalt två gånger på 90-talet vilket ledde till de två krigen på Balkan. Makedonien var inte riktigt innefattande i de bägge krigen, utan det blev mest små konflikter mellan makedonier och albaner. Så förhoppningsvis nu så ska denna situationen löpa ut i fredliga termer, vilket svar det än blir.

SVT

Annonser