Politik

Ytterhögern allt mer framgångsrik i Europa

SD är bara ett av många ytterhöger-partier som gått framgångsrikt, och det återstår nu att se vart hän det landar.

De har varit utstötta och bespottade – men också fått allt större inflytande över regeringar och politik. I skuggan av flyktingkrisen har Europas ytterlighetspartier vuxit sig allt närmare makten. Nu är frågan var Sverigedemokraterna placeras efter regeringsförhandlingarna i Sverige. När EU-ländernas ministrar och beslutsfattare sammanfattade det senaste EU-valet, i maj 2014, var suckarna tunga. – Det råder ingen tvekan om att många populister, euroskeptiker och till och med nationalistiska partier nu kliver in i EU-parlamentet, sade Tysklands dåvarande utrikesminister Frank-Walter Steinmeier i tysk tv. Nationellt satt ändå de etablerade partierna stadigt vid makten. Även om eurokrisen hade tärt hårt på förtroendet för de styrande var det fortfarande ytterst få som var i koalition med eller ens behövde luta sig mot stöd från diverse missnöjes- och populistpartier.

Mer på SVT

Annonser