Brott

Hovrätt förbjuder nazistiska NMR i Finland

Bild: NMR, Nordiska Motståndsrörelsen

NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, har alltså nu blivit förbjuden av Hovrätten i Finland. Återstår att se hur de ska kunna efterleva förbudet och vad straffet blir om de fortsätter som organisation. Måste ju vara svårt för polis att hålla ett öga på dem 24/7. Risken är också att organisationen sjunker ner i det dolda men fortsätter sitt ”arbete”. Får se hur reaktionen blir här i Sverige, om Sverige måhända försöker med något liknande. Att förbjuda en politisk organisation i Sverige är ju inte det lättaste och jag har svårt att se hur Sverige ska lyckas med det då vi har yttrandefrihet, så det blir nog knepigt ifall det nu skulle ske. Det diskuterades ju innan valet om en ny lag som förbjuder denna sortens organisationer, vet inte riktigt hur det gick med det. Men men, i Finland är de alltså förbjudna nu.

Åbo hovrätt upplöser nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Finland. ”NMR har utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”, skriver hovrätten som hänvisar till föreningslagen, enligt svenska.yle.

Enligt domen ska också föreningen Pohjoinen perinne, som drivs av finländska NMR, läggas ned. Det är polisen som krävt att NMR förbjuds. Åbo hovrätt går därmed på samma linje som tingsrätten i Birkaland.

M.S

SVT

Annonser