Facebook

Facebook: 50 miljoner konton hackade

ladda ned (1)

Nu kommer alltså uppgifter om att 50 miljoner facebook-konton har blivit hackade, och för att vara ett av världens största företag ser detta ju lite amatörmässigt ut, och ett sådant monumentalt internet-företag måste ju ha extrem hög säkerhet. Det ska bara inte gå att hacka, det är ju helt galet och visar att man får vara försiktig med sitt facebook-konto. Det gäller att ha invecklade och långa lösenord som man bytar med jämna mellanrum.

En säkerhetsläcka har identifierats hos Facebook som påverkar 50 miljoner användarkonton, uppger företaget. Omkring 90 miljoner Facebookanvändare har loggats ut från sina konton efter att ha löpt risk att få sina konton hackade.

Intrånget upptäcktes den 25 september och Facebook uppger att man arbetat intensivt med att åtgärda problemet och att man kontaktat rättsväsendet. ”Vår undersökning är fortfarande i ett tidigt skede”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Svagheten ska ha funnits i funktionen ”visa som”, en funktion i profilbilden där användarna kunnat se hur profilen ser ut för utomstående. Där ska hackarna ha fått tillgång till den digitala lösning som gör att användare kan vara automatiskt inloggade och alltså inte behöva fylla i sitt lösenord vid varje inloggning.

Enligt företaget är 50 miljoner användare drabbade. Alla dessa konton ska vara återställda och funktionen ”visa som” är borttagen. ”Vi vet inte ännu om dessa konton blivit missbrukade men vi fortsätter att undersöka det och kommer att uppdatera när vi vet mer” skriver Facebooks medgrundare Mark Zuckerberg i ett inlägg.

Säkerhetsläckan har enligt företaget uppkommit när man uppdaterade en videofunktion i juli 2017. ”Vi vet inte vilka som ligger bakom attacken eller var de är baserade”, skriver företaget. Man uppmanar också användare som vill vidta försiktighetsåtgärder att genom sidan ”Säkerhet och inloggning” kontrollera på vilka enheter kontot används.

SVT

Annonser