Okategoriserade

Allt fler av M:s väljare vill nu samarbeta med SD

FB_IMG_1537600190208

Nu börjar moderaterna inse det positiva med ett samarbete med SD, vilket Jimmie Åkesson viftade bort igår. Och så som M och KD viftade bort Jimmies invit precis efter valet, så är det förståeligt. Och det gäller nu att inte sälja sig billigt i detta rävspel. Enligt talmannen inleds en ny runda idag. Ygeman har sagt att han trodde att det skulle ta flera veckor att spika ihop en regering. Jimmie sa igår att SD var redo att stödja Alliansen om SD får inflytande, vilket måste ses som nästan omöjligt med tanke på C:s och L:s inställning att kategoriskt neka ett samarbete med SD. Så spelet är långt ifrån över, och som Ygeman så tar det troligtvis veckor innan vi kan se en ny regering.

Allt fler alliansväljare vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna inom de frågor där partierna tycker lika. Det visar en Sifo-undersökning som jämfört stödet för ett samarbete innan valet, med stödet som finns nu.

Störst vilja till ett samarbete finns bland Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas väljare.

Stödet bland Moderaternas väljare går nu upp i rekordhöga 76 procent; en ökning på 9 procentenheter. Störst var dock förändringen bland Kristdemokraternas väljare. 89 procent av partiets väljare vill se ett SD-samarbete, vilket är 14 procentenheter fler än vid mätningen innan valet.

Bland de andra riksdagspartiernas väljare vill bara marginellt fler se ett samarbete med SD. Däremot sticker Miljöpartiets väljare ut. Gruppen är den enda där stödet till ett SD-samarbete har minskat, med 11 procentenheter.

Det märkbart större stödet bland alliansväljare förklaras dock av statsvetaren och journalisten Cecilia Grame.  – Det här hur man egentligen ska göra med SD nu när det är skarpt läge, det aktualiseras för väljarna och då resonerar de kring det här framför allt hos Moderaternas och Kristdemokraternas väljare, som även i andra undersökningar visar en större närhet med Sverigedemokraternas väljare, säger hon till TV4.

Expressen