Alkohol

Barnhjärtläkare slår larm om energidrycker – Om det nu är så farligt, varför säljs det då?

200px-RedBullEnergyDrink.svg

Bild: Världens mest sålda energidryck

Hälften av alla unga som dricker energidrycker har råkat ut för biverkningar.

Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar vill därför snarast se en 18-årsgräns.

– Det är lite rysk roulett över det hela, säger Munkhammar till Sveriges Radio.

Hur kan det komma sig att det ens får lov att säljas, ja om det nu är så farligt för jag menar – träder inte livsmedelslagen in då? Inte får väl Konsum eller Ica Maxi saluföra varor som skulle vara rent livsfarliga, för den logiken får ju inte jag ihop. Sverige är ett förbudsland och Sverige älskar att stifta lagar om allt möjligt. Hur många personer, kvinnor och barn inkluderade, är det inte som varje år blir mördade, misshandlade eller hotade pga alkoholen, men det säljs ju ändå?

Konsumentverket i Norge har frågat unga mellan 10 och 18 år om deras energidrycksvanor. Enligt undersökningen dricker nästan hälften av ungdomarna just energidrycker.

Det framgår att många känner effekter av drycken. En av tio som dricker energidrycker har fått allvarliga biverkningar – som hjärtklappning, huvudvärk och bröstsmärta.

Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar vid Skånes universitetssjukhus är inte förvånad över resultatet från den norska undersökningen.

– Det är lite rysk roulett över det hela, säger han till Sveriges Radio. Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar på barnhjärtcentrum i Lund träffar runt två patienter i månaden med symtom som kan härledas till intag av energidrycker.

Han tycker att man borde förbjuda försäljning av energidrycker till barn under 18 år. – Det finns ingenting i dem som kroppen behöver, och de innehåller farmakologiskt verksamma substanser som påverkar varje individ olika.

Bort med dem från hyllorna, bort från butikerna och sätt 18-årsgräns på produkterna, precis som för cigaretter och alkohol, säger Peter Munkhammar till DN.

Bilar, cyklar eller motorcyklar – ska vi inte ta och förbjuda de sakerna också för det dör ju ganska många varje år, eller hur? Att man får saluföra alkohol är ju egentligen rent sinnessjukt då man kan se resultatet av alkoholen efter varje helg och hur många är det som inte mördas på spritfester varje år?

De symtom som Peter Munkhammar noterar hos sina patienter är bröstsmärtor, hjärtklappning och att de är speedade. Det händer också att de svimmar.

Han menar att en anledning till att de här patienterna inte syns på akuten är att de sällan söker vård akut – i stället får de remiss till hjärtläkare.

Ja jag har ju druckit energidrickor sedan de kom och har inte det minsta kännt mig speedad, fått hjärtproblem eller hjärtklappning. Att konsumera i lagom mängd är nyckeln här och jag tror knappast de är livsfarliga utan de dödsfall som händer varje år det beror på att de som druckit energidrickorna avled av något som de skulle avlida av helt utan påverkan av en energidricka!

M.S

Expressen

Wikipedia om Taurin

Annonser