Brott

Samlade in pengar, 150000 dollar, till IS

632@60 (1)

Bild: Waleed Ahmed Zein – Samlade in 150000 dollar till IS

I juli greps en av terrorsekten IS utpekade storfinansiärer, Waleed Ahmed Zein. Nu kan journalisten och författaren Magnus Sandelin, på sajten Doku, avslöja hur tusentals kronor förts över via ett litet bankkontor i Göteborg till den terrorstämplade finansiärens konto i Kenya. Enligt sajten kan pengarna ha varit avsedda för IS-svensken Michael Skråmo som anslutit sig och sin familj till IS i Syrien. Waleed Ahmed Zein greps i början av juli i år då kenyansk antiterrorpolis slog till mot ett misstänkt nätverk av inhemska IS-finansiärer. De anklagas för att ha samlat in och fört över hundratusentals dollar till terrorsekten och dess anhängare i Syrien, Libyen och Centralafrika.  Sammanlagt ska Waleed Ahmed Zein ha samlat in 150 000 dollar från hela världens hörn. Även i Göteborg, visar en ny granskning. Det är journalisten och författaren Magnus Sandelin som kan visa att delar av de pengarna kommer från Göteborg. Ett transaktionskvitto som Sandelin publicerar på sajten Doku visar att 895 dollar, drygt 8 700 kronor, fördes över till Waleed Ahmed Zein genom en så kallad hawalabank den 20 november förra året. Hawalabankerna ingår i ett informellt banksystem som hanterar pengar i länder utan fasta samhällsstrukturer, däribland Somalia. På bankkvittot framgår mottagarens namn, Waleed Ahmed Zein, och att han ska hämta ut pengarna i Mombasa, Kenya. Även avsändarens namn finns på kvittot. Enligt sajten Doku är avsändaren en man från Göteborg som visar sympatier för radikal islamism. Bland annat ska han gilla flera radikala islamistiska praktikanter på Facebook och även vara vän med den svenske IS-anhängaren Michael Skråmo på sociala medier.

Mer på Expressen

Annonser

1 svar »