Dårskap

Stefan Löfvén – ”Nu måste blockpolitiken brytas”

lofven-jpg

Statsminister Stefan Löfvén säger nu att alla ”anständiga” partier måste ta sitt snasvar och att blockpolitiken måste brytas. Sverige ska alltså bli ett land helt utan politisk opposition, vilket alltså ger en liten fingervisning om hur absurt det kan vara i Sverige alltså. 

Mandaten i riksdagen blir fördelade på samma sätt efter den slutgiltiga rösträkningen som innan. Statsminister Stefan Löfven (S) menar att alla partier nu ska ”jobba för en konstruktiv lösning för landets bästa”.

Valmyndigheten bekräftar att när samtliga valdistrikt nu är räknade blir det inga förändringar i mandatfördelningen. De rödgröna partierna tillsammans har 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Statsminister Stefan Löfven skriver så här i en kommentar till TT: ”Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedemokraterna”.

Han tillägger att det bara finns en ”konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken”. ”Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. I denna process kommer ingen kunna få igenom all politik för sitt parti.

Men genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land”, säger Löfven. Även Centerpartiet kommenterar resultatet skriftligt. – Centerpartiet gör sitt bästa valresultat på 30 år. Vi tar 9 nya riksdagsmandat i hela landet, från Malmö till Norrbotten.

Vi har mött start gensvar i valrörelsen för att vi står upp för viktiga värderingar, skriver partisekreteraren Michael Arthursson. Centerpartiet vill inte kommentera hur den slutgiltiga rösträkningen påverkar regeringsförhandlingarna.

För Liberalerna har den slutgiltiga mandatfördelningen inte påverkar partiets ståndpunkt. I en skriftlig kommentar skriver partiet att det fortfarande vill se en Alliansregering med blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna.

Vilket förbannat politiskt hopkok det kommer att bli, rena hittepå-politiken med en Stefan Löfvén vid ratten i fyra långa år till, det är så man mår illa då man tänker på det. Vill Sverige alltså ha samma viktlösa politik som vi haft i fyra mindra glädjande år fram till nu? Det är fan inte klokt alltså och de som röstade på MP och S, de borde ta mig fanken sinnesuindersökas. 

Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, säger till SVT Nyheter att mandatfördelningen visar tydligt att de rödgröna är större än Alliansen. Miljöpartiet tycker också att det är viktigt alla partier nu samtalar om hur Sverigedemokraterna inte ska kunna hamna i maktställning.

– Det som är närmast nu är talmansvalet. Där vill vi föra samtal med alla partier om nästa talman så att det blir en kandidat med stort förtroende hos alla. Vi tycker inte att Alliansen ska gå fram med en egen kandidat och låta Sverigedemokraterna påverka valet, säger hon.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler säger att man är öppna för att delta i regering och att förhandla om budgeten. – Det är ett ojämnt resultat för oss. På vissa håll har vi knappt gått framåt alls, på andra slår vi rekord. Vi ökar kraftigt i storstäderna och gör de bästa valen i modern tid i både Stockholm, Malmö och Göteborg.

Vi är jätteglada åt det, men ska noggrant analysera varför det inte gick lika bra på andra ställen, säger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

SVT
 

 

Annonser