Okategoriserade

Nu står mandéernas kyrka i Dalby färdig – Dårskapen vet inga gränser

cca49d03-0def-4870-b84d-6ac622f27311.jpeg

Bild: Manéernas kyrka i Dalby invigdes

Efter Iran och Irak är Sverige det land i världen där det bor flest personer som tillhör minoritetsfolket mandéer. Enligt Moataz Hadher finns det uppåt 11 000 mandéer i Sverige och av dem bor 4 000 i Skåne.

För första gången har dessa personer nu tillgång till en egen kyrka som byggts från grunden, något som SVT Nyheter Skåne var först med att rapportera.

Det här betyder väldigt mycket för oss eftersom vi inte haft en lokal för inomhusdop tidigare.

Vi räknar med att det kommer resa mycket folk hit från hela Sverige och även från Danmark där det också är brist på lokaler, säger Moataz Hadher till TT.

Inom religionen mandeismen är dopet en central ritual som symboliserar pånyttfödelse och kan genomföras flera gånger under en livstid.

Tanken är att den nya kyrkan i Dalby ska skapa förutsättningar för mandéer att döpas året om och inte bara under sommarhalvåret, som var aktuellt när ritualen bara kunde genomföras utomhus, i sjöar och floder.

– Lokalen är öppen för dop varje söndag, året om. Nu slipper våra barn frysa. Och alla är väldigt glada över att ha en lokal med både toalett och omklädningsrum, säger Moataz Hadher.

Kyrkan invigs fem år efter det att den Mandeiska församlingen inledde en diskussion med Lunds kommun om bygget. Utöver dopbassängen finns det planer på att bygga ut kyrkan med en samlingslokal och ett museum för mandéisk kultur och historia.

– Vi har inte haft tillräckligt med pengar för att bygga allt på en gång så del två och tre kommer vid ett senare tillfälle, säger Moataz Hadher.

Olika religioner och trosinriktningar expanderar i Sverige och vår egen religion och trosuppfattning den sitter bara stilla och tittar på. Islam är ju på väg att ta över hela Sverige och nu kommer detta vansinne och hur får dessa dårar ok att bygga sin kyrka och att etablera sitt hokus pokus?

SvD

Annonser