Brott

Elin Ersson stoppade ett flygplan med en pågående uvtvisning – Blir nu åtalad

ladda ned

Bild: Elin Ersson. Åtabrottlas nu för 

Så nu står det klart alltså att Elin Ersson åtalas för att hon hindrade en flight med en pågående  utvisning av en man från Afghanistan. Åklagaren i fallet väljer alltså att åtala Elin. 

Den kvinna som ställde sig upp på ett flygplan i somras för att stoppa en utvisning till Afghanistan begick ett brott, det har en utredning som åklagaren gjort kommit fram till.

Nu ska hon delges misstanke om brott och åklagaren hoppas på att snart kunna väcka åtal. Det var i somras som en kvinnan ställde sig upp på ett flygplan och vägrade sätta sig, för att på så sätt stoppa utvisningen av en man till Afghanistan.

Flygplanet var på väg till Istanbul i Turkiet, och det var vid starten som kvinnan vägrade sätta sig, trots flygkaptenens order.

Detta gjorde att planet inte kunde lyfta. En förundersökning inleddes gällande misstänkt brott mot luftfartslagen i samband med händelsen, men då var fokuset på att utreda om det överhuvudtaget begåtts något brott.

Nu uppger åklagaren att polisutredningen visat att det faktiskt har rört sig om ett brott, och att kvinnan ska delges misstanke.

– Det står alldeles klart att objektivt sett finns det ett brott som är begånget, säger åklagare James von Reis.

Nu ska den misstänkte förhöras och åklagaren hoppas på att snart kunna väcka åtal. – Nu ska vi höra den misstänktes inställning och vilken förklaring som ges, säger James von Reis.

Straffet för brott mot luftfartslagen kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

SVT

Annonser