Brott

”Somalier konkurrerar väl nästan med zigenare i värdelöshet” – Kostade 15600 i böter, och en dom för hets mot folkgrupp

Mannen, som är bosatt i Saltsjö-Boo, skrev inlägget i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” i oktober 2017.

Det rörde sig om en kommentar i en diskussion under ett annat inlägg med frågan: ”Vad tycker ni om somalier som åker på semester till Somalia på vår bekostnad?”

Mannen invände under rättegången att hans syfte var att diskutera arbete, assimilering och integration och hur det kommer sig att olika grupper är svåra att få in på arbetsmarknaden.

Med uttrycket ”värdelös” syftade han på ”den misslyckade assimileringen som skett från samhällets sida där man inte lyckats integrera vissa grupper i samhället”, uppgav han. –

Det är alltså assimileringen och de ansvariga politikerna som är värdelösa och inte de nämnda folkgrupperna, förklarade mannen.

Men det trodde inte Nacka tingsrätt på. ”Tingsrätten anser att det står klart att kommentaren enligt sin ordalydelse innefattar nedsättande omdömen om personer med somaliskt eller romskt ursprung.

Genom sitt meddelande har N N alltså uttryckt missaktning för folkgrupper med anspelning på nationellt eller etniskt ursprung”, står det i domen.

Straffet blev villkorlig dom med 40 dagsböter á 390 kronor.

Ja man får nog hålla med att det var onödigt som han gasade på om somalier och romer och att han fick 15600 i böter ska han kanske vara glad över då han faktiskt kunnat dömas till en månads fängelse.

Fria Tider

Annonser

1 svar »