Afrika

Belgien skänker 30 miljoner euro till ANC

ANC.width-800

Bild: ANC – African National Congress

Det hela är ett projekt för att beslagta vita jordbrukares mark i Sydafrika, vilket Belgien vill motverka och det är väl inte så konstigt. Men hade jag varit vit landägare i dagens Sydafrika så hade jag omedelbart sålt marken och begett mig norrut mot Belgien eller Nederländerna. De är så att säga körda i Sydafrika och det mycket p.g.a att de färgade känner ett enormt hat mot de vita vilket egentligen inte är det minsta konstigt.

Den belgiska regeringen lovar, genom tillförordnade premiärministern Didier Reynders, skänka 30 miljoner euro av belgarnas skattepengar till den sydafrikanska ANC-regimen.

Pengarna ska gå till finansiering av det hårt kritiserade projektet att, utan någon ekonomisk kompensation, beslagta vita jordbrukares mark och dela ut den till svarta som vill starta lantbruk.

Löftet gavs till Sydafrikas utrikesminister Lindiwe Sisulu vid ett möte i måndags. Vid en presskonferens efter mötet betonade Reynders att expropriationen av vita sydafrikaners mark behövs för att ”skapa balans”.

Reynders slog också fast att han anser att ”det bästa sättet” som detta kan ske på är att beslagta marken utan ekonomisk kompensation.

Detta för att markexpropriationen ska kunna genomföras ”smidigt”.

Reynders betonade också att den belgiska regeringens ställningstagande i frågan och ekonomiska bidrag inte bör betraktas som ”på något sätt extremt”.

Mer på Samhällsnytt

 

Annonser