Andra världskriget

Därför nominerades Adolf Hitler till fredspriset

PROD-Adolf-Hitler-whrend-einer-Rede

Bild: Adolf Hitler, Nazitysklands fuhrer

Jo det är sant, Adolf Hitler nominerades till kandidat för Nobels Fredspris. Om man börjar se lite närmare på detta och hur något så märkligt kunde bli till realitet så hittar man lite märkliga saker och ting. Vilka stod bakom nomineringen, varför ville de nominera honom och varför tanken på att belöna en av Europas värsta krigshetsare? Här kommer vi till detta med Socialdemokraterna och deras mediaorgan – Aftonbladet, en tidning som då sågs som socialdemokratisk och som ska ses likaså – socialdemokratisk idag också. Så här ligger det till lite. 1938 så kom Storbritanniens dåvarande premiärminister Neville Chamberlain hem till Storbritannien med den s.k Munchenövereskommelsen, en överenskommelse som slutits mellan Tyskland på ena sidan och Storbritannien, Frankrike och Italien på den andra.

1200px-JStalin_Secretary_general_CCCP_1942

Bild: Josef Stalin, ledare för Sovjetunionen

Han hade förhindrat ett kommande krig, trodde han, och uttalade de bevingade orden ”I believe it is peace for our time” utanför 10 Downing Street. Chamberlain nominerades till fredspriset 1939 av flera olika personer. Som man ser så nomineras personer hit och dit och personer som snart ska bli bittra fiender i ett krig som kostar Europa 50-60 miljoner människoliv. Och den största anledningen till det vansinnet är Adolf Hitler och hans nazitysklands vrede över fredsöverenskommelsen efter första världskriget, något som tyskarna såg som en nedvärderande förlust, och som kostade Tyskland viktiga landområden. Freden som slöts i den berömda tågvagnen i en skog i Frankrike, det är något som tyskarna inte kommer över och som nog måste ses som den främsta anledningen till att Adolf Hitler vill ta tillbaka landområden och det med våld, om det behövs. Han vill helt enkelt expandera. Allt detta med Munchenöverenskommelsen reagerade den svenska socialdemokratiska riksdagsledamoten Erik Brandt kraftigt på. – Han tyckte att om man ska hylla Chamberlain för att han har bett Hitler att inte starta krig, så kan man väl ge Nobelpriset till Hitler för att han inte har startat något krig, och detta berättar Gustav Källstrand, förste intendent vid Nobelmuseet.

benito-mussolini1

Bild: Italiens fascistiska diktator Benito Mussolini

Och här kommer en ren lögn om Brandt och om anledningen till Hitlers nominering, – Brandt menade att vara ironisk, men det var inte alla som uppfattade detta. – Det togs emot ganska dåligt, och han själv tog tillbaka nomineringen och skrev sen att det inte var allvarligt menat, säger Källstrand. Aha, så när de insåg vansinnet så drog de tillbaka nomineringen, ja det var ju ett märkligt och passande förfarande, och inte sant på något enda vis! Utan att Brandt ville nominera Adolf Hitler det var av den enkla anledningen att han hyste stor ”respekt” för Adolf Hitler, och inte alls såg honom som en person som efter kriget visat vad han gått för. Brandt är inte den enda märkliga person som nominerade rent vansinniga personer till fredspriset, nej då! Men att det hela var ett skämt, det är på sätt och vis ren revisionism och ett försök att förfalska historien. Det har vi sett för. Om det nu var menat som ett skämt, hur ska vi då se på Stalins nominering, var det också ett skämt?

Stalin han blev ju nominerad två gånger. 1945 av Halvdan Koht, en norsk historiker och tidigare utrikesminister, för sina insatser för att han avslutade andra världskriget. Tre år senare, 1948, av den tjeckiske professorn – Wladislav Rieger. Även Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini har nominerats. Och det var väl också ett skämt? Inte många skrattar åt de skämten. Eller är det ett bevis på hur snedvriden syn dessa märkliga personer hade på politik, på Europa och på hur deras riktiga sympatier faktiskt låg? Så klart är det så, det är ingen hemlighet att många i Sverige beundrade Adolf Hitler, även Stalin och till och med Italiens fascistiska diktator diktator Benito Mussolini, som alltså också nominerades, ser ni nu hur detta ser ut? Skämt eller ett klart bevis på hur vissa svenska politikers sympatier faktiskt låg? Sinnessjukt, inget annat och detta vill inte många inom socialdemokratin prata om, och det förstår man ju faktiskt.

Enligt Gustav Källstrand är det dock egentligen inte så konstigt att det funnits en del märkliga nomineringar genom åren. Eh, jaså? – I de andra priserna är det så att man ber människor komma in med nomineringar, men man ber inte urskiljningslöst utan man skickar inbjudningar till enskilda forskare, universitet och vetenskapsakademier eller liknande. Men i fredspriset är det en mycket öppnare process. Till de som har förslagsrätt hör bland annat parlamentsledamöter runt om i världen, tidigare pristagare och forskare. – Nomineras man till exempelvis fysikpriset har man ändå blivit utvald av någon expert. Inom fred så betyder det egentligen ingenting att vara nominerad, för det är så pass många som är det. Så att Hitler och Stalin är nominerade betyder bara att någon har föreslagit dem. Nazisterna åkte genom Sverige med SJ, Sverige sålde järnmalm till Adolf Hitlers krigsindustri och på frågan om hur många judar från det ockuperade Norge som fick respass söderut till en säker död, den undrar man ju lite över. Så att det var inte bara ett skämt, utan 3-4 skämt om nomineringen till fredspriset, det är inget annat än ren lögn, något som socialdemokraterna är mästare på. Under sossarnas ledning hur såg Sverige egentligen ut? Rönnskär hade nazistuniformer som väntade på att användas! På rönnskärsverken i Skelleftehamn köptes nazistuniformer in under andra världskriget, och det för att bäras när nazisterna vunnit!

M.S

Aftonbladet

Wikipedia

Youtube

Annonser